El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La CUP i Vox es desmarquen d’una condemna de l’atac rus a Ucraïna
  • CA

Els grups parlamentaris de CUP i Vox s’han desmarcat d’una declaració conjunta de la Junta de Portaveus del Parlament de Catalunya en què la cambra “lamenta i condemna” les accions bèl·liques de Rússia contra Ucraïna, ha n la cambra en un comunicat. La declaració l’ha llegit al ple del Parlament la presidenta de la cambra, Laura Borràs.

Fonts de la CUP han explicat a EL MÓN que s’han desmarcat de la declaració perquè no estan d’acord en “el paper de l’OTAN i la UE”. L’extrema dreta, en canvi, ha al·legat uns altres motius per no donar suport a la declaració conjunta del Parlament. Vox no ha signat el text per no estar al costat “d’aquells partits que promouen obertament la violència i els atacs a la unitat nacional”.

La “Declaració de la Junta de Portaveus sobre l’agressió de la Federació Russa a la República d’Ucraïna” que l'”agressió suposa una violació flagrant del dret internacional” i apunta que “té greus conseqüències a escala regional i global”. Els grups que la subscriuen estan d’acord en què l’acció comporti “l’assumpció de responsabilitats per part dels seus promotors”.

El Parlament de Catalunya recorda que “s’ha posicionat de forma reiterada a favor de la resolució pacífica de conflictes” per la qual cosa reclama “la fi de les hostilitats i el retorn a la via de la negociació i de la diplomàcia”. Els grups parlamentaris que donen suport a la declaració han exhortat “que les parts retornin a allò establert als Acords de Minsk”.

El text també recorda a tots els Estats “l’obligació de complir amb les obligacions internacionals en matèria d’asil” i expressa solidaritat “amb totes les víctimes d’aquest conflicte”. La declaració esmenta específicament el suport a les organitzacions que treballin per la defensa i la protecció dels drets humans sobre el terreny. La cambra, conclou la declaració, “dona suport a la ràpida i unitària reacció de la Unió Europea en aquest conflicte, que faci sempre èmfasi en la diplomàcia i la negociació, la pau i la preeminència dels principis i valors democràtics”.

La declaració parlamentària s’afegeix al rebuig a les hostilitats que també ha expressat el Govern. De fet, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha creat un grup de seguiment de la guerra amb la participació de set departaments governamentals. Aragonès compareixerà aquesta tarda al Palau de la Generalitat per fer una valoració del conflicte a Ucraïna.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa