El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Alemanya vota imposar el certificat Covid al bus i al tren
  • CA

El Bundestag, parlament federal alemany, vota aquest dijous un conjunt de mesures proposades pels partits per tal d’aturar la corba de contagis de Covid-19, que arriba als pitjors registres de la pandèmia, amb 65.000 nous casos al dia. Els plans proposats pels partits inclouen proves diàries obligatòries per als empleats i visitants de les residències, independentment de si han estat vacunats o no. També inclouen el que en el país s’anomena la “regla 3G” (“geimpft, genesen, getestet” —vacunat, recuperat, provat—) que exigeix que les persones mostrin una prova de vacunació completa o recuperació o una prova Covid negativa vàlida als llocs de treball i al transport públic.

A banda, el comitè assessor sobre vacunes a Alemanya ha recomanat avui mateix que es permeti vacunar amb una tercera dosi de la vacuna a tota la població major de 18 anys. Aquesta estratègia seguiria la que estan a punt d’adoptar els EUA. A Espanya, s’espera l’aprovació de la tercera dosi per als majors de 60 anys aquesta setmana.

Els 16 estats alemanys podran mantenir i introduir mesures de protecció i això inclou restringir o prohibir els esdeveniments recreatius, culturals i esportius, prohibir l’entrada a centres sanitaris i la venda i el consum públic d’alcohol i el tancament d’universitats. Les mesures no inclouran tancament d’escoles, restriccions de viatge generals ni vacunació obligatòria.

La nova legislació inclou la introducció de penes estrictes de fins a cinc anys de presó per als falsificadors de documents i certificats de coronavirus. La falsificació dels anomenats passaports de vacunes s’ha convertit en un gran problema a Alemanya, segons la policia, que diu que aquests documents falsos es poden vendre per fins a 400 euros.

La votació del paquet de mesures contra la Covid es veu com una primera prova important per a la coalició dels socialdemòcrates de centre-esquerra (SPD), el Partit Verd i els neoliberals Demòcrates Lliures (FDP), que substituiran el gran govern de coalició de demòcrates cristians d’Angela Merkel. (CDU/CSU) i SPD. L’aprovació de la legislació es complica pel fet que les converses de coalició estan en curs i que l’antic govern continua tècnicament al poder amb caràcter provisional.

En l’aferrissat debat al Bundestag, Sabine Dittmar, de l’SPD, ha culpat de la situació actual al govern sortint, liderat per la CDU, que no havia actuat per frenar les infeccions promovent de manera efectiva la vacunació. “La meva crida urgent és: vacunar, vacunar, vacunar!” ha dit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa