El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els EUA es preparen per oferir la tercera dosi de la vacuna a tots els adults
  • CA

Els EUA es preparen per oferir una tercera dosi de la vacuna de Pfizer-BioNTech a tota la població adulta, de 18 anys o més, que hagi estat vacunada completament. Segons avança la premsa nord-americana, l’agència reguladora del medicament dels EUA, (FDA, per les seves sigles en anglès) anunciarà aquesta setmana que autoritza l’administració de la tercera dosi de reforç per a tota la població adulta. Setembre passat aquesta agència va donar el vist-i-plau per l’administració de la dosi de reforç de Pfizer a persones de 65 anys o més. També va permetre que se’n posés a les persones majors de 18 anys més vulnerables.

La decisió presa el setembre, però, va posar fre a les intencions de l’administració de Joe Biden, que a l’agost havia anunciat que a partir del 20 de setembre tots els adults es podrien posar una tercera dosi. Els experts de la FDA van refusar llavors la proposta de Biden. Ara, però, Pfizer ha aconseguit convèncer els investigadors d’aquesta agència estatal amb noves estadístiques. A principis de novembre, la companyia va anunciar que buscaria estendre l’autorització per administrar la tercera dosi en base a la informació d’un assaig clínic que mostra que l’administració de la tercera dosi millora l’eficàcia de la vacuna en tots els adults.

Les terceres dosis a Catalunya i la resta d’Europa

El que faci EUA és una pista sobre el que faran altres països occidentals. Europa acostuma a seguir els passos d’EUA en l’estratègia de vacunació. Actualment, els països europeus també estan administrant terceres dosis. A Catalunya, després de l’aprovació estatal, ja fa setmanes que la dosi de reforç la reben les persones de 65 anys o més i aquesta setmana es comença a posar la segona dosi de Janssen a les persones que es va vacunar amb el vaccí monodosi. Aquest dilluns ja s’havien posat 345.731 terceres dosis. Precisament aquest dilluns el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que s’aprovarà la tercera dosi pels majors de 60 anys. Les terceres dosis són controvertides pel fet que els països rics estan reforçant la seva immunitat contra la Covid-19 mentre els països pobres tenen dificultats per rebre el vaccí. L’auge de la pandèmia a Europa podria reforçar aquesta estratègia dels països per vacunar-se més.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, la directora del Departament de Salut Pública i Medi Ambient de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), María Neira, ha assegurat aquest dimarts que aquesta organització desitjaria arribar a un 40% de la població mundial vacunada amb la pauta completa a finals d’any, però ho veuen a hores d’ara difícil, tot i que segons One World Data un 52,2% de la població mundial ha rebut almenys una dosi. L’objectiu seria arribar al 70% a mitjans del 2022. Neira apuntava les dificultats per avançar que té el projecte Covax, una plataforma de solidaritat de l’OMS per oferir vacunes a països pobres, que no ha assolit els seus compromisos encara. Aquesta directiva de l’OMS recorda que per qüestions pràctiques convindria vacunar el màxim de població al món. “Com més persones estiguin vacunades, millor”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa