El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
MÉTEO | Arriba el canvi de temps: més fred i nevades a nivell de mar

Les previsions meteorològiques es confirmen i Catalunya viurà un nou canvi de temps a partir d’aquest diumenge al vespre. Torna el fred d’hivern, les fortes ventades, la mala mar i la neu a cotes baixes, que fins i tot podria caure a nivell del mar. El Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) preveu que a partir de les 19.00 i fins dilluns al matí comenci un episodi de nevades a tot el litoral i prelitoral central que podrien arribar a cota zero, tot i que la neu no agafarà.

“Al final del dia la cota de neu podrà baixar a nivell de mar”, expliquen des del Meteocat. “Per sobre dels 400 metres es podran acumular localment entre 2 i 5 cm de neu en tot l’episodi al sector central del litoral i del prelitoral”. El dilluns s’esperen pluges intenses durant tot el matí a bona part de litoral i a partir de la tarda les nevades es mouran cap al nord, cap a les comarques de Girona. Podria nevar a l’Alt i el Baix Empordà, Osona, el Ripollès, l’Alt Urgell i la Vall d’Aran.

Protecció Civil de la Generalitat ha activat la fase d’alerta del pla especial d’emergències Neucat. La Generalitat recomana que a les zones amb risc de nevades intenses, sobretot al Pirineu i el Prepirineu, la ciutadania tingui a casa seva provisions, un transistor, combustible i una farmaciola. És important mantenir en bon estat els sistemes de calefacció, la teulada i els baixants d’aigua per evitar ensurts si la neu aïlla una població.

La sortida de Sant Joan de les Abadesses, al Ripollès, emblanquinat per la nevada d'aquest dimarts, 7 de febrer | ACN (Lourdes Casademont)
La sortida de Sant Joan de les Abadesses, al Ripollès, emblanquinat per una nevada | ACN (Lourdes Casademont)

Termòmetres a la baixa

El Meteocat també alerta que durant el dia les temperatures mínimes seran més baixes, sobretot al final del dia. En canvi, la temperatura màxima serà lleugerament més alta, per la qual cosa s’espera un contrast tèrmic considerable. Durant la matinada el fred tornarà a bona part de Catalunya, amb l’exceptció del litoral i el prelitoral. Puigcerdà i Vielha (-7ºC), Sort, el Pont de Suert i la Seu d’Urgell (-5ºC), Berga (-2ºC) i Solsona, Tremp, Moià, Olot i Cervera (-1ºC) tindran mínimes sota zero durant la nit.

Protecció Civil també ha activat la fase de prealerta pel fort onatge i a partir d’aquest migdia podria començar un episodi de mala mar amb onades de més de 2,5 metres amb mar de fons a la part nord de les comarques de l’Empordà. Per això demanen extremar les precaucions al front marítim i anar amb molt de compte a les zones portuàries i espigons.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa