El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Vargas Llosa va gestionar els seus drets d’autor a través d’una societat ‘offshore’, segons els ‘Papers de Pandora’
  • CA

L’escriptor peruà, Mario Vargas Llosa, hauria gestionat els seus drets d’autor a través d’una societat en el paradís fiscal d’Illes Verges Britàniques registrada l’any 2015 i valorada en 1,1 milions de dòlars, segons consta en els ‘Papers de Pandora’ i han anunciat La Sexta i el diari El País. Els ‘Papers de Pandora’ són milions de documents que es van filtrar aquest diumenge i que revelen els secrets financers de líders mundials, multimilionaris i famosos que han fet servir paradisos fiscals. Entre aquests hi figuren el català Pep Guardiola i la cantant Shakira. Però la llista de persones que apareixen en aquesta filtració inclou 600 noms, entre els que hi ha 35 líders internacionals, com ara l’exprimer ministre britànic Tony Blair o el president ucraïnès Volodymyr Zelenskyy.

La companyia va ser utilitzada, d’acord amb la documentació, per a gestionar els diners provinents dels drets d’autor de les seves obres i la venda de diversos immobles a Madrid i Londres. L’escriptor apareixia vinculat a la societat com a director i accionista, tal com s’exposa en la investigació del Consorci Internacional de Periodistes de Recerca (ICIJ). En el moment de la seva creació, Vargas Llosa no residia ni a Espanya ni al Perú, els dos països dels quals té nacionalitat. Quan es va fer resident fiscal a Espanya, el 2017, la cartera d’inversió ja estava al seu nom, i no al de Melek Investments, i va ser declarada a les autoritats fiscals.

Els documents filtrats podrien impulsar casos per delictes de corrupció, blanqueig de capitals o evasió fiscal, tot i que en la seva major part són prova d’operacions totalment legals a les quals recorren els rics i poderosos per a crear empreses per a comprar propietats.

Guardiola, entrenador del Manchester City | EFE
Pep Guardiola | EFE

Els comptes offshore sovint s’utilitzen per gestionar i moure en secret grans quantitats de diners per amagar la veritable riquesa d’una persona. El primer nom a conèixer-se aquest diumenge va ser el de Guardiola, qui va ser titular, segons aquesta investigació, d’un compte en una entitat bancària d’Andorra mentre dirigia el F.C. Barcelona i fins a 2012, quan va decidir acollir-se a l’amnistia fiscal promoguda pel Govern de Mariano Rajoy.

Segons fonts de l’entorn de l’exjugador del Barça, va rebre en aquest compte els seus honoraris com a jugador de l’A el Alhi, on va jugar de 2003 a 2005. Guardiola va regularitzar entorn de mig milió d’euros, dels quals va pagar el 10%, com va fixar el llavors ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro. D’acord amb una de les persones més pròximes a l’entrenador, Guardiola va decidir cobrar el salari del club de Qatar en el compte andorrà a causa de la impossibilitat d’obtenir el certificat de residència a Qatar, on va guanyar una mica més de dos milions per temporada.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa