La casa reial britànica va vetar immigrants i minories ètniques en feines de responsabilitat

Una investigació de 'The Guardian' revela les trampes de la corona anglesa per evitar ascendir a persones de color

La imatge pública de la família reial britànica mai no havia estat tan malmesa. Els escàndols i les acusacions contra ells no cessen, el que està provocant un autèntic terratrèmol al Palau de Buckingham. L’últim problema? Una investigació de The Guardian que demostra que la corona anglesa va vetar durant anys que immigrants i minories ètniques ocupessin càrrecs de responsabilitat i clericals a la casa reial.

Ho basen en la troballa d’uns expedients i documents oficials en els que es confirma que la prohibició va estar vigent, almenys, fins a finals dels anys seixanta. Uns documents que els deixen en molt mal lloc i que reforcen les paraules de Meghan Markle, la dona del príncep Enric, que els va acusar en una entrevista d’haver-la menystingut i atacat pel seu color de pell. De fet, va arribar a dir que van qüestionar el color de pell que tindria el seu fill Archie abans de néixer.

Expliquen que la casa reial va negociar clàusules que eximien la reina Elisabet de lleis que impedien la discriminació per raça i sexe, unes exempcions que encara seguirien vigents avui. El 1968 es va proposar ampliar les lleis de discriminació racial del Regne Unit per evitar el racisme en el món laboral. Doncs bé, el febrer d’aquell mateix any, el gerent financer de la reina hauria informat que el Palau compliria la llei si gaudia d’exempcions que li permetessin rebutjar els sol·licitants de feina que haguessin estat residents al Regne Unit durant menys de cinc anys: “En els càrrecs de la feina no era la pràctica anomenar immigrants de color o estrangers. A aquests treballadors només se’ls permetia fer feines domèstiques i no podien accedir a càrrecs de responsabilitat”.

Elisabet II, en un dels últims actes en públic - Europa Press
Elisabet II, en un dels últims actes en públic / Europa Press

El Palau de Buckingham no ha volgut justificar-se davant el diari anglès, però ha assenyalat que als noranta ja tenien empleats de minories ètniques. Tenint en compte que la reina està exempta de les lleis d’igualtat durant més de quaranta anys, les persones de minories ètniques que treballen amb ella no poden denunciar haver estat discriminades. Un nou escàndol que esquitxa la casa reial britànica.

Nou comentari