El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Elisabet II retira tots els càrrecs honorífics al príncep Andreu
  • CA

El príncep Andreu d’Anglaterra finalment s’asseurà a la banqueta dels acusats en un judici que ha dinamitat la seva imatge pública. Una dona nord-americana l’ha acusat d’abusar sexualment d’ella quan era menor, un cas relacionat amb la trama d’Epstein que va esquitxar fa un parell d’anys al tercer fill d’Elisabet II. Fins ara la Casa Reial havia optat per no pronunciar-se públicament sobre l’acusació, però ho ha canviat tot que el jutge hagi decidit desestimar la petició de l’aristòcrata, que demanava que es desestimés la demanda de la dona. Si no arriben a un acord extrajudicial en els pròxims dies, podríem veure un fill de la reina d’Anglaterra en un judici. La decisió judicial ha forçat els Windsor a pronunciar-se i ho han fet en contra d’Andreu, a qui han retirat tots els càrrecs honorífics.

Així ho han confirmat en un comunicat que s’ha viralitzat: “Amb l’aprovació i consentiment de la reina, els honors militars i els patronatges reials del Duc de York han estat retornats a la reina. El Duc de York continuarà sense assumir cap funció pública i està defensant aquest cas com un ciutadà privat”. Un càstig sense precedents que ha hagut de fer molt de mal a Elisabet II, de qui sempre s’ha dit que Andreu era el seu fill preferit. Ara es queda sense el tractament d’altesa reial i, doncs, sense el suport de la casa reial anglesa.

La Casa Reial anuncia que retiren tots els càrrecs al duc de York / Royal Communications

La premsa britànica dona per fet que la decisió ha estat presa per la forta pressió popular i, més concretament, per la força dels militars. No volien que continués tenint honors militars, en considerar que això perjudicava la seva imatge. 152 militars haurien signat una carta que haurien entregat a la reina perquè reflexionés: “Si es tractés de qualsevol altre militar de rang, seria inconcebible que continués al càrrec”.

Aquesta situació és complicada per a la monarca, que fins al final hauria intentat protegir el fill. De fet, asseguren que la decisió s’hauria pres després d’unes “intenses discussions” amb el fill i el net, amb Carles i Guillem d’Anglaterra. La situació judicial d’Andreu és complicada, així com el fet de poder tornar algun dia a gaudir dels privilegis de ser fill de la monarca anglesa… almenys públicament.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa