El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Les 10 start-ups catalanes amb més projecció aquest 2022
  • CA

Les start-ups catalanes cada vegada guanyen més punts per fer-se amb el control del teixit empresarial del país. Aquest any, empreses emergents molt ben posicionades compleixen una mitjana d’entre cinc i sis anys, el punt perfecte per consolidar la seva expansió i continuar creixent cap a nous horitzons nacionals i internacionals. En el marc de les xifres històriques d’inversió en start-ups de l’any passat –1.479 milions d’euros– fem un recull de les deu empreses emergents catalanes més influents i amb més projecció aquest 2022.

TravelPerk

Els viatges de negocis han estat un dels sectors que no ha acabat de desaparèixer tot i la Covid i TravelPerk n’és l’exemple. Avi Meir i Javier Suarez, dos extreballadors de Booking, van fundar la companyia el 2016 –amb seu a Barcelona– amb l’objectiu d’oferir solucions específiques per als viatges corporatius, un model que ha funcionat, de fet, fins i tot durant la pandèmia. Des dijous, aquesta start-up s’ha convertit en el quart unicorn català, és a dir, ja està valorada en més de 1.000 milions d’euros. “Arribar a l’estatus d’unicorn és tant un somni com una fita per tots els emprenedors”, explicava Meir en un comunicat.

Heura Foods

L’empresa d’alimentació de productes vegetals Heura Foods, fundada el 2015 per Marc Coloma i Bernat Añaños, ja fa temps que s’ha posicionat com a una de les referències de la producció i comercialització de productes substitutius de la carn de procedència vegetal. “Cada vegada el consumidor està més empoderat. Tenim més informació i més a prop gràcies a les xarxes socials i veiem quin és l’impacte d’allò que mengem”, explicava Añaños. L’estiu passat, la companyia va tancar una ronda de finançament de 16 milions d’euros per continuar l’expansió en altres mercats i la creació de nous projectes. Així doncs, Heura Foods es posiciona com una de les principals marques de menjar vegetal i durant aquest 2022 s’espera que continuï amb la incorporació de nous productes al seu marketplace.

Freshly Cosmetics

L’auge dels productes naturals en aquests últims anys ha anat en augment. Mireia Trepat, Miquel Antolín i Joan Miralles ja van preveure aquest creixement fa sis anys, quan van crear Freshly Comsetics, una marca de cosmètica que aposta per la innovació i la sostenibilitat. Tot i ser una marca de naixement digital, ja han obert dues botigues, la primera a Barcelona i la segona a Madrid. Amb els productes naturals per bandera, la companyia ja opera a tot Europa i a la Xina, però a finals del 2021 va tancar una ronda de finançament de 19 milions d’euros per continuar amb aquesta expansió. D’aquesta manera, el 2022 es presenta com un any de preparació per entrar en altres mercats i consolidar la marca de manera internacional.

Colvin

La revolució del sector de la floristeria tradicional va arribar el 2016, de la mà de Sergi Bastardas, Andrés Cester i Marc Olmedillo, fundadors de Colvin. Aquesta empresa emergent ha aconseguit reduir el temps de transport des que es talla la flor fins que arriba a casa. Mitjançant la tecnologia i l’optimització de processos Colvin s’ha posicionat com a un dels e-commerce florals per excel·lència. Gràcies a la ronda de finançament que van fer l’estiu del 2021 –on van aconseguir 45 milions d’euros– Colvin espera continuar l’ampliació de la seva plantilla. Aquesta setmana, l’empresa ha anunciat la seva entrada al mercat francès amb una compra d’una de les seves marques de floristeria, Monsieur Marguerite. “És sens dubte un dels mercats més interessants per la seva gran vinculació amb el món de les flors i les plantes”, deia en un comunicat Bastardas. L’empresa ja opera també a Alemanya, Itàlia i l’estat espanyol.

Platanomelón

El tabú del sexe cada vegada es difumina més, sobretot en les noves generacions. El plaer ha deixat de ser un secret i gràcies això moltes empreses han trobat un nínxol on vendre els seus productes. Aquest és el cas de Platanomelón, l’empresa emergent de productes eròtics fundada el 2014 per Ana Boldú. Des que va tancar una ronda de finançament d’un 29 milions d’euros el 2020, la companyia no ha deixat de créixer i innovar. Amb una cartera de gairebé 400 productes en el seu marketplace, Platanomelón es converteix en una de les empreses europees més ben valorades.

Housfy

L’empresa emergent fundada per Albert Bosch el 2015 està posicionada com una de les millors plataformes digitals de lloguer i compravenda d’immobles. Housfy es dedica a agilitzar el procés de recerca i firma de lloguers i vendes de pisos amb eines completament digitals, per tant, amb un sol clic es pot aconseguir alleugerir la càrrega de paperassa que comporta una operació com aquesta. A finals del 2021, la companyia va aconseguir tancar una ronda de finançament de 10 milions d’euros que aquest 2022 donarà als seus fruits per continuar amb l’expansió a diferents mercats. Tenim un gran repte per endavant: simplificar el procés dels serveis immobiliaris perquè tots els usuaris puguin fer qualsevol gestió relativa a l’habitatge de manera senzilla i fàcil des d’una mateixa plataforma”, assegurava el fundador en un comunicat.

Holded

La petita i mitjana empresa és una part molt important del teixit empresarial català. El 2016, Javi Fondevila i Bernat Ripoll van fundar Holded, un programari especialitzat per ajudar a fer les gestions econòmiques i de recursos humans de les pimes. L’automatització de processos i el seu públic objectiu hiperdefinit han aconseguit prop de 22 milions d’euros en inversions. L’última novetat és que l’empresa ha passat a formar part del grup noruec Visma. Ttot i això la empresa emergent catalana seguirà mantenint el seu nom i continuarà operant de manera independent.

Belvo

La start-up fundada per Oriol Tintoré i Pablo Viguera és l’excepció que confirma la regla. Tot i que va néixer fa només dos anys, la companyia ja ha aconseguit una ronda de finançament d’uns 35 milions d’euros per continuar la seva expansió per Llatinoamèrica, el seu mercat principal. Aquesta empresa dissenya APIs financeres per facilitar l’extracció de dades, és a dir, han trobat una manera de gestionar grans quantitats de dades per a les entitats bancàries. Tot i ser una empresa que va néixer del programa d’acceleració de Barcelona Activa –a la mateixa ciutat de Barcelona– la companyia ha sigut tot un èxit al mercat sud-americà. Tot i així, amb la inversió de la última ronda de finançament continuaran la seva expansió per Europa.

Paack

La immediatesa s’ha convertit en part de la vida quotidiana de les societats. Avui dia necessitem tenir el que volem en el menor temps possible. D’aquesta necessitat creixent va néixer Paack, una startup amb seu a Barcelona dedicada a minimitzar i optimitzar el temps d’espera entre la compra i l’arribada de la comanda a casa. De la mà Fernando Benito, Victor Obrados, Xavier Rosales i Suraj Shirvankar, la companyia va començar a operar el 2015 i al cap de cinc anys va aconseguir aixecar la major ronda de finançament a l’estat el 2020 –44 milions d’euros–. Ara l’empresa segueix treballant per posicionar-se com una de les start-ups de transport de les grans empreses.

Wallbox

No es pot parlar de start-ups amb projecció sense mencionar a Wallbox, l’unicorn català que té l’objectiu de marcar un abans i un després en la càrrega dels cotxes elèctrics. En el seu camí cap a la sostenibilitat, Enric Asunción va deixar el seu càrrec a Tesla per fundar la seva empresa el 2015 i des de llavors ha aconseguit fer-se un lloc en el mercat americà i europeu. La seva última novetat han estat els carregadors de càrrega bidireccional presentats en un congrés a Las Vegas. Aquesta nova tecnologia es podria convertir en una solució per reduir el consum de la llum. Una solució que podria tenir molt èxit al mercat estatal a causa de les constants pujades de rècord del preu de l’electricitat dels últims mesos.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a gener 16, 2022 | 20:09
    Pere LLimonera i Citronell gener 16, 2022 | 20:09
    Menos mal que Globo no aparece, porque la han comprado una compañia alemana del mismo sector... y WallBox está en Madrit, pero bueno... Suerte a todas, que falta va a hace; y muchas mas que vengan...

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa