El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El ‘hub’ agroalimentari del Baix Llobregat, “vital” per a l’economia catalana
  • CA

El hub agroalimentari que impulsen els ajuntaments de Viladecans, Gavà i Sant Boi és “vital” per a la sobirania productiva de l‘Àrea Metropolitana de Barcelona, l’economia catalana i l’espanyola, ha assegurat aquest dilluns l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre en un comunicat.

El sector agroalimentari català -ha afirmat l’associació agrària més antiga de l’estat- té una forta dependència de les importacions de països extracomunitaris, cosa que fa perdre competitivitat al teixit econòmic de Catalunya. Segons assegura l’Institut Agrícola, el sector agroalimentari del territori és capaç d’oferir les matèries primeres necessàries, però el problema és la falta de coordinació entre produccions i l’arribada al mercat a preus raonables per l’agricultor, la indústria i el consumidor final.

Davant el futur desproveïment de productes bàsics en els mercats internacionals, l’entitat ha considerat que el parc agrari de més de 3.500 hectàrees que proposen els tres consistoris és un projecte molt necessari però ambiciós.

Mesures necessàries per dur-lo a terme

L’Institut Agrícola ha informat sobre alguns elements que s’han de considerar perquè el hub sigui una realitat i es pugui donar pas a estructures productives competitives i coordinades. La primera mesura que planteja és dotar de seguretat jurídica a les inversions que es realitzin. Les inundacions dels terrenys a causa de pluges causen danys en la superfície i els productes. Per això, un dels principals elements d’actuació ha de ser el sistema hídric, ha assegurat l’Institut Agrícola, que també ha instat a l’ACA a fer obres de canalització.

L’Institut Agrícola també ha detallat que és necessari protegir la propietat privada i facilitar el relleu generacional en les explotacions. Segons han dit, la llei actual impedeix que el sector agroalimentari pugui canviar fàcilment de pares a fills. En aquest sentit, ha demanat una modificació total de la fiscalitat patrimonial en l’àmbit autonòmic i local.

En tercer lloc, ha valorat la col·laboració entre els centres de recerca, les universitats i les explotacions públiques i privades en l’experimentació agronòmica. La seva cooperació ha de promocionar pràctiques innovadores en un entorn obert, dinàmic i competitiu, ha indicat l’associació. Finalment, considera que també és imprescindible la coordinació entre els diferents plans d’ordenació del territori, plans urbanístics i desenvolupament de sòl industrial.

Més notícies
AMB - Albert Canalejo
L’AMB culmina la recuperació socioambiental del riu Llobregat
Notícia: L’AMB culmina la recuperació socioambiental del riu Llobregat
Comparteix
Enllestides les obres en quatre trams del riu Llobregat (Pallejà, Sant Boi, Sant Vicenç dels Horts i Santa Coloma de Cervelló), amb una inversió superior als 2,6 milions d’euros
En marxa la campanya de prevenció d’incendis de l’AMB a Collserola i als boscos metropolitans
Notícia: En marxa la campanya de prevenció d’incendis de l’AMB a Collserola i als boscos metropolitans
Comparteix
El període de vigilància activa s’iniciarà el 6 de juny, amb l’activació de la majoria de torres de guaita
Aarbres fruiters al Segrià coberts de gel pel reg per aspersió que s'utilitza a la finca per protegir-los de les gelades / ACN
CO2 Revolution torna una extensió forestal similar a 1.000 camps de futbol
Notícia: CO2 Revolution torna una extensió forestal similar a 1.000 camps de futbol
Comparteix
L'objectiu del projecte és plantar 2 milions d'arbres en 1.700 hectàrees
Naturalització de la planta potabilitzadora de Sant Joan Despí (Aigües de Barcelona)
L’aigua, clau en la transformació ecològica de les ciutats
Notícia: L’aigua, clau en la transformació ecològica de les ciutats
Comparteix
Aigües de Barcelona impulsa una estratègia per reduir les emissions i protegir els ecosistemes naturals, mitjançant un compromís climàtic obert

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa