El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Giró vol posar per llei caixers automàtics a tots els pobles

El Govern proposa una llei a l’Estat espanyol per evitar l’exclusió financera i el despoblament del territori. Jaume, Giró, conseller d’Economia i Hisenda ha explicat aquest dimarts que es necessiten “competències” per obligar als bancs a operar en territoris rurals on no els surt a compte tenir un caixer. “És un problema que afecta a unes 250.000 persones”, ha lamentat Giró. Així doncs, la proposta de la conselleria és obtenir les competències suficients per arribar a un acord amb els bancs i poder tenir caixers i oficines bancàries a “tots els municipis de Catalunya”.

La conselleria d’Economia i Hisenda s’ha reunit aquest dimarts amb diferents associacions de municipis per presentar la proposta de llei que es portarà al govern espanyol. “La proposició de llei cobreix un dret social”, ha explicat Giró. Amb xifres, la conselleria ha demostrat que gairebé la meitat dels municipis de Catalunya no tenen cap punt d’accès a efectiu dins del mateix poble. D’aquesta manera, Giró ha descrit una situació de “risc”, no només per l’exclusió financera sinó pel despoblament del territori: “Si no hi ha serveis bàsics per a tota la població fa que la gent marxi d’alguns territoris”, ha afegit el conseller.

Aquesta nova proposta, que vol pactar amb els bancs una col·laboració per posar caixers automàtics i obrir oficines en zones rurals, serà presentada al govern espanyol en els pròxims dies, ja que des de la Generalitat no hi ha les competències per poder gestionar les entitats bancàries. En aquest sentit, i si s’aprova des de l’Estat, la consellaria posaria en marxa aquesta mesura que consistiria en obrir un període voluntri en el que els bancs posarien els caixers en les zones d’exclusió financera. Si de manera voluntària les entitats bancàries no es fessin càrrec de tots aquests terrioris, el Govern començaria un règim d’instal·lació obligatòria.

Tot i que no hi ha hagut encara contactes per part de la conselleria amb cap dels actius que podrien participar en aquesta proposta, Giró diu que es vol mostrar esperençat, ja que és un problema que afecta a gran part de la població no només catalana: “tres de cada quatre persones de més de 70 anys no poden utilitzar els serveis bancaris digitals”, ha lamentat el conseller. Tot i això, també ha afegit que “no hi ha seguretat de què la proposta es converteixi en llei, però almenys Catalunya haurà obert el debat”.

Els entrellats de la proposta llei

Aquesta proposta de llei consisteix en arribar a un acord amb totes les entitats bancàries que operen a Catalunya per posar caixers automàtics en zones rurals. Un dels principals problemes d’aquesta proposta és que els bancs han reduit la seva presència física en molts llocs perquè no hi havia gairebé gens d’activitat. Tot i això, Giró ha recordat que “els serveis financers són un dret bàsic per qualsevol persona”.

En un primer moment, serà el Banc d’Espanya l’encarregat d’oferir un llistat a les entitats bancàries per fer el recompte dels pobles sense serveis financers físics -ja siguin caixers automàtics o oficines-. A partir de llavors, les entitats bancàries tenen un termini de 12 mesos per posar en funcionament els caixers. Aquí, seran les entitats que de manera voluntària, oferiran els seus serveis sense cobrar comissions extres: “Ser que els bancs voldran participar en la iniciativa, perquè es preocupen pels ciutadans”, ha esmentat el conseller Giró.

Si la fase voluntària no aconsegueix l’acollida esperada, es passarà a la fase obligatòria, on el Govern posarà els caixers automàtics en espais cedits pels ajuntmanets, com per exemple gasolineres o d’altres edificis, i les despeses les pagaran les entitats bancàries: “Crec que no arribarem a aquest extrem, perquè els bancs que no vulguin participar de manera voluntària no seran ben vistos”, ha explicat Giró. En tot cas, el conseller també ha deixat clar que no serà una despesa pública, ja que és un dret fonamental: “No és la feina del Govern ni de cap administració pública cobrir una necessitat del sector privat”.

La opinió de les associacions dels municipis

La reunió de l’executiu català amb els representats de les associacions rurals ha estat una “grata sorpresa” i una “notícia esperançadora”, tal com ha explicat Lluís Soler, president de l’Associació Catalana de Municipis. En aquest sentit, les entitats han afirmat que hi ha una gran dificultat d’aconseguir efectiu en certes poblacions petites: “El 48% dels municipis no tenen accés a diners en efectiu”, ha lamentat Soler.

“La gent gran està maltractada per les entitats bancàries”, ha criticat Xavier Fonollosa, visepresident de la Federació Catalana de Municipis. En aquest context, Fonollosa ha celebrat la decisió de la conselleria d’obrir la porta a la negociació i ha recordat que “els caixers automàtics són una necessitat immediata”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: ATC, diners en negre? a febrer 17, 2022 | 11:58
    ATC, diners en negre? febrer 17, 2022 | 11:58
    aquest Giró que ens va robar Caixabank als catalans i els 1.000 milions d'impostos que pagaven, no sap, que existeixen les targetes. Pagar en metal.lica es pagar en NEGRE, ho enten? PROU DINER NEGRE, prou robar
  2. Icona del comentari de: ton c. a febrer 17, 2022 | 12:02
    ton c. febrer 17, 2022 | 12:02
    molt be sr. conseller, peró aquest matí he sentit una notica a una radio, que m´ha preocupat, resulta que el manteniment haurà d´anar a càrrec dels ajuntaments, peró que ens hem begut l´enteniment, primer els rescatem, després ens agenollem, desprès parem el cul i ara aixó, quina merda de polítics tenim que permeten aquestes injusticies?.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa