Calviño, sobre la llei de l’audiovisual: “El castellà ens permet tenir un paper potent”

La vicepresidenta assegura que el govern espanyol escoltarà la Generalitat i que li importen "totes les llengües cooficials de l'Estat"

La vicepresidenta primera del govern espanyol, Nadia Calviño, ha sortit aquest dimecres en defensa de l’avantprojecte del seu executiu sobre la llei de l’audiovisual. En declaracions al Congrés dels Diputats, ha manifestat que “el castellà és la llengua que ens uneix i que realment ens permet tenir un paper tan potent a la producció audiovisual a nivell mundial“. No obstant, ha manifestat que al govern espanyol li importen “totes les llengües cooficials de l’Estat” i que per tant “escoltarà amb molta atenció els diferents punts de vista, inclòs el de la Generalitat”. Segons informa l’Agència Catalana de Notícies (ACN), ha evitat parlar sobre percentatges per a les llengües cooficials en aquesta llei.

Fa uns dies es va fer públic l’avantprojecte de llei del govern espanyol sobre la transposició de la directiva europea que obliga les grans plataformes com Netflix o HBO a finançar obra europea amb els seus ingressos. La idea de Madrid, de moment, no preveu garantir una mínima presència del català, l’euskera o el gallec en aquestes obres. “Jo vull potenciar la indústria audiovisual“, ha insistit Calviño des de l’hemicicle del Congrés dels diputats durant la sessió de control.

Rodatge de la cinquena temporada de 'La casa de papel', de Netflix | Europa Press
Rodatge de la cinquena temporada de ‘La casa de papel’, de Netflix | Europa Press

Aquestes manifestacions les ha fet després que el diputat Gerard Álvarez, d’Esquerra Republicana de Catalunya, hagi demanat una “negociació clara” i hagi anunciat que ERC votarà en contra d’aquesta llei “si no s’accepten els termes que reclama la Generalitat i el sector audiovisual català”. Calviño ha afirmat que amb aquesta nova llei de l’audiovisual, l’Estat encara tindrà “més potencial per atraure la inversió de les grans plataformes internacionals i sobretot d’impulsar la producció nacional”.

Segons el diputat d’ERC, des de Catalunya no s’està demanant “res complicat”, i ha explicat que per tal de salvar i garantir la salut del català, és imprescindible “tenir una llei audiovisual que asseguri la supervivència i la producció en català”. Álvarez ha assenyalat els escons de la dreta (PP, Vox i Cs) i ha recordat que aquestes tres formacions vetllen per extingir el català, i ha apel·lat el PSOE a lluitar pel contrari.

Comentaris

  P.E. 29/09/2021 11:36 am
  O s'inclou una quota (DIGNA) de cadascuna de les llengües cooficials (a part del castellà) o NO als pressupostos. Ja n'hi ha prou de sostenir aquesta gentussa: SEMPRE ens van a la contra.
   Independence Process 29/09/2021 12:41 pm
   És evident, prou que ho sabem, ens cal un estat propi que vagi a favor dels interessos dels catalans. Quantes demostracions o proves fefaents més que l'estat espanyol ens va en contra, els calen als catalans encara adormits ? Despertem-nos i actuem.
  Els testos s'assemblen a les olles 29/09/2021 11:40 am
  1983, Calvino pare : Digué que Tv3 havia d'ésser un televisió "complementària i antropològica", és a dir segons Calvino pare, la televisió pública, no castellana, havia de transmetre únicament programes de caire folklòric, local i casolà i deixar la informació important i internacional als mitjans espanyols... 1983 / 2021 Son on eren. Res a fer amb Espanya. Ens cal l'autonomia de Portugal, d'Àustria, dels Països Baixos, de Txèquia, de Letònia, de Lituània, d'Eslovàquia, de Dinamarca, d'Eslovènia... Seguim ? Despertem-nos i actuem.
  Gecko 29/09/2021 1:06 pm
  És molt senzill, el respecte, el suport, l'impuls, el foment i la protecció a les llengües neerlandesa, danesa, eslovena, grega... els promouen i els impulsen, respectivament els estats dels Països Baixos i de Bèlgica; de Dinamarca; d'Eslovènia; de Grècia... Si l'estat espanyol solament s'ha preocupat sempre de les llengües castellana i "espanyola"... és evident que l'estat espanyol que ens va sempre en contra no ens serveix per a res, ni ens afavoreix, ni defensa, ni impulsa mai la nostra llengua, ni ha defensat mai els nostres interessos... ans al contrari, de forma que els propis governants espanyols ens ho posen en safata : Independència efectiva i estat propi en forma de república. Si el castellà els permet de tenir un "paperot potent", molt bé, però que hi té a veure aquesta voluntat espanyola de potència, amb la protecció i l'impuls de les llengües catalana, basca i galaico-portuguesa ? De nou d'Espanya rebem excuses de mal pagador.
  Delfí Artós 29/09/2021 1:25 pm
  L'estat espanyol mai, mai, mai, ha tingut cap interès amb les llengües que no son la castellana. Al nostre país al segle XVIII (i abans) ja començaren amb la voluntat de substituir la nostra llengua per la seva, primer "sin-que-se-note-el-cuydado..." després i fins ara sense cap mirament. Han passat segles, el deep state espanyol no ha canviat per a res, i hem hagut de sentir de tot, uns "exemples" "post-franquistes", Premier espanyol Suarez 1976 : "Pretender ensenar física nuclear en catalán o en vasco es de idiotas"; Calvo Sotelo Premier espanyol1983 : "Hay que fomentar la emigración de gentes de habla castellana a Cataluna y Valencia para asegurar así el mantenimiento del sentimiento español que comporta"; ministre espanyol 2012 : "Nuestro interés es espanolizar a los ninos catalanes"... Allò que no pot comprendre ningú a la resta del món, ridiculitza i retrata els catalans com a mesells, és que al 2021 i malgrat tot, els catalans encara no haguem aconseguit un propi estat.
  GAVANENC 29/09/2021 1:26 pm
  El "Gobierno mas progresista de la história" va enrere com els crancs, ja amb tics del antic control franquista sobre les altres llengües.....Puta vergonya
  Ricard 29/09/2021 2:21 pm
  Aquests anticonstucionalistes els importen "tant" el català o l'aranès que ni tan sols les anomenen pel seu nom i en diuen despectivament les "llengües cooficials". Miserables xenòfobs.

Nou comentari