El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Jordi Torrent guanya el Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira amb ‘Els fantasmes i madame Levy’
  • CA

L’artista i escriptor barceloní establert a Fromentera Jordi Torrent ha guanyat el XXXII Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira amb ‘Els fantasmes i madame Levy’. En els Premis Ciutat d’Alzira Francesc Puigpelat, autor de ‘Cançons llunàtiques’, també ha estat guardonat amb el XXV Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre, mentre que el V Premi Internacional d’Àlbum Il·lustrat Enric Solbes Consorci Ribera i Valldigna ha estat per a l’il·lustrador Joan Subirana ‘Subi’, amb ‘La sopa de Tomàs’, entre altres guardons. Aquesta edició ha tingut un rècord de participació amb 340 originals presentats, que optaven a una dotació global de 61.000 euros.

Segons s’ha anunciat aquest vespre en una gala en línia, el XXVI Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General ha sigut per a Álvaro Martínez per ‘Lo común y lo extraordinario. El oxígeno: historia íntima de una molécula corriente’, mentre que el XXII Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta l’ha guanyat Joaquim Espinós per ‘El bosc i la casa’, i el XV Premi de Poesia Ibn Hafaja ha distingit Carme Rufino per ‘La gerra d’Hècabe’. Tal com ja es va fer públic, la guardonada amb el XV Premi de Teatre Ciutat d’Alzira Palanca i Roca ha sigut Marta Barceló per ‘Anar a Saturn i tornar’, i Joanjo Garcia ha merescut el XXV Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil per ‘Els adeus del Jaguar’.

El guanyador

L’Ajuntament d’Alzira ha premiat Torrent amb 16.000 euros per la seva novel·la que, en clau d’humor, narra com, arran d’un fet succeït a Barcelona l’any 1956, es desencadenen un seguit de situacions insòlites que propicien una història d’amor molt peculiar entre dos personatges entranyables que, a força de voluntat, aconseguiran tornar les coses al lloc que els pertocava. En rebre el guardó, Torrent ha afirmat que es tracta d’una història de fantasmes, i que “no hi ha res pitjor per a una història que, després de l’immens plaer i el viatge d’escriure-la, acabi en un calaix d’escriptori”. Ha agraït que de la mà del premi i de l’editorial la seva història “sembla tenir assegurada l’eterna vida que pretenia” en els seus futurs lectors. Segons ha detallat: “És una història de fantasmes i també és una història d’amor i de redempció”, escrita en clau vocal, amb personatges “força pintorescs”, que arriba a un quadre que pinta una justícia poètica final”.

Establert a Formentera des del 1981, Torrent és artista plàstic i soci fundador del grup artístic Drap Art d’art i reciclatge i d’ARI Formentera, d’art integrat. Va començar a exposar el 1987 i, des d’aleshores, els seus treballs s’han exposat a les Illes Balears, Catalunya, França, Itàlia, Alemanya i Israel. Periodista musical i escriptor, des del 2008 fins al 2010 va ser director del Festival Posidònia d’art, ciència i turisme sostenible. Com a escriptor, ha publicat dues novel·les: ‘El huérfano de los Boisanzón’ (Ediciones Àltera) i ‘El llibre de les coses’ (Pagès Editors).

També amb segell català

D’altra banda, l’escriptor i periodista Francesc Puigpelat (Balaguer, 1959) ha obtingut el XXV Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre, que Edicions Bromera dota amb 3.000 euros. L’obra, ‘Cançons llunàtiques’, aprofundeix en l’atenció psicològica als infants. Puigpelat ha publicat més de quaranta llibres, entre els quals destaquen ‘El retorn de Macbeth’, ‘Els últims dies del general Prim’, ‘La pista d’una morta’, ‘L’amant de Rebis’ i ‘El dia que Josep Pla va bufetejar Adolf Hitler’. En rebre el guardó, ha destacat que el premi és un guardó molt important en el panorama de la literatura infantil: “Tinc d’aquest premi un molt bon record, perquè ja el vaig guanyar el 2015 amb ‘El nen que va xatejar amb Jack Sparrow’. De tots els meus llibres, és el que ha tingut més èxit: se n’han fet cinc edicions, traducció al castellà i fins i tot una segona part”, ha remarcat.

Pel que fa al llibre novament guanyador, ha destacat que “La novel·la tracta el tema de la psicologia infantil, que és un tema molt nou, amb una protagonista de dotze anys que es desperta i està molt estressada. Viu una història molt bonica i interessant”. Ha dit que es calcula que al voltant d’un de cada cinc nens ha acudit algun cop a un psicòleg i que és una tendència que va a més i ha estat poc tractada en la literatura infantil. “Amb ‘Cançons llunàtiques’ em proposo treure a la llum aquest tema i oferir-lo als nens com a tema per reflexionar i debatre”, ha assenyalat. A més, el segon tema de la novel·la és la música, d’on ve el títol.

Per últim, el V Premi Internacional Enric Solbes d’Àlbum Il·lustrat Consorci Ribera i Valldigna (dotat amb 6.000 euros) ha estat per a Joan Subirana ‘Subi’ (Manresa, 1969) per ‘La sopa de Tomàs’, un àlbum en el qual el respecte als animals, el treball cooperatiu i l’alimentació saludable estant presents. Es tracta d’una història tendra que remarca el paper dels grans en l’educació dels més petits. ‘Subi’ ha estudiat dibuix, còmic, disseny gràfic i pintura. El 1999 va guanyar el Premi d’Àlbum Il·lustrat Tombatossals i, des d’aleshores, es dedica a la il·lustració infantil. Ha publicat més d’un centenar de llibres, molts dels quals han estat editats a l’estranger.

Subirana ha afirmat que ‘La sopa d’en Tomàs’ és un conte d’amistat i de companyonia on s’explica que no sempre el més fort aconsegueix el seu propòsit, “sinó que, de vegades, és necessària la suma dels altres per a aconseguir l’objectiu”. Ha detallat que en aquesta història es van afegint tot d’animals, des del cavall més fort fins a la granota més dèbil, però tots igual d’importants, i es tracta, doncs, d’un conte pensat per als primers lectors, que gaudeixen amb la repetició, amb unes imatges tendres i, de vegades, còmiques, amb les quals els més petits poden gaudir reconeixent els animals i les situacions. Pel que fa al tractament tècnic de les imatges, ha explicat que el va fer amb una base de llapis que després vaig acolorir a l’ordinador, intentant donar la màxima sensació de resultat manual. “Rebre aquest premi aquests dies és una injecció de moral”, ha afirmat.

Els guanyadors de totes les modalitats han rebut el trofeu dissenyat per Manuel Boix en una gala de lliurament de premis en línia en forma de programa audiovisual. L’acte ha estat conduït per l’actriu valenciana Iolanda Muñoz i ha comptat amb la participació de representants de les entitats patrocinadores.

També hi ha intervingut el conseller d’Educació, Vicent Marzà, que ha celebrat “que ha estat una edició de record”, i que la cultura és un bé essencial i una companyia ineludible per aquests moments: “Sense la cultura no seríem res”, ha considerat. Per la seva banda, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha defensat la necessitat de les disciplines artístiques “sense una utilitat pràctica”, i ha destacat que l’art és la més alta expressió de la cultura, i que permet empatitzar i arribar a acords. Davant d’això ha considerat que el que urgeix ara mateix, és posar-se “en les sabates dels altres” i ajudar-se els uns als altres. A més, ha celebrat l’avenç del valencià en la producció literària amb premis com aquests, i ha destacat que això reforça la presència de la llengua d’Ausiàs March.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa