El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La Generalitat posa en marxa la nova llei catalana de l’audiovisual
  • CA

El Govern ha començat a posar en marxa aquest dimarts la nova llei catalana de l’audiovisual. Es tracta de la llei que ha de renovar la vigent des del 2005 i que ha d’aplicar a Catalunya la directiva europea que obliga les grans plataformes d’streaming (Netflix, HBO, Amazon, etc.) a finançar obra europea a través dels seus ingressos. Tot després que fa uns dies es fes públic que l’avantprojecte que prepara el govern espanyol sobre aquesta transposició de la llei europea no protegeixi el català ni les altres llengües cooficials de l’Estat.

La portaveu de l’Executiu català, Patrícia Plaja, ha assegurat que aquesta nova llei pretén protegir la llengua d’aquest país i que en cap cas topa amb la legislació espanyola perquè la Generalitat té reconegudes les competències en matèria audiovisual a l’Estatut i pot desenvolupar les normes europees si aquestes substitueixen la norma que hi ha a l’Estat. Plaja també ha defensat l’aprovació d’aquesta nova llei perquè la que ara mateix està vigent és de l’any 2005 i no contempla l’existència d’aquest tipus de plataformes.

Ha denunciat també que “la presència del català en aquest tipus de plataformes és pràcticament nul·la” i que per tant cal que una llei defensi un mínim percentatge de continguts fets en català. “Aquesta llei contempla que hi hagi percentatges mínims per la llengua”, ha explicat. L’actual avantprojecte de llei espanyol no contempla cap percentatge mínim d’obra feta en català, i la Generalitat ha fet alguna esmena, insistint que cal que es garanteixi que el 30% d’aquestes obres es facin en català, euskera o gallec.

Plaja també ha defensat que aprovar aquesta llei representa una bona acció per la llengua catalana, però també per l’economia del país, ja que el sector audiovisual “produeix impactes econòmics i socials“. Així mateix, ha explicat que la llei preveu “cobrir les necessitats del sector”. Una de les intencions de l’Executiu català és tirar endavant un hub de l’audiovisual per atraure producció d’aquest tipus al nostre país. El projecte es va anunciar en el pla de Govern presentat a finals de la setmana passada.

També a finals de la setmana passada Junts per Catalunya va presentar una proposta de llei al Parlament sobre la llei audiovisual, perquè la cambra l’aprovés i d’aquesta manera s’avancés al Congrés dels Diputats. En un comunicat, el partit ha volgut “celebrar” avui que el Govern hagi “acceptat el plantejament de JxCat, que calia legislar en matèria audiovisual a Catalunya i no només negociar una quota de català a Madrid“. En aquest sentit, Junts assegura que mantenen la proposició de llei al Parlament perquè la cambra “aprovi d’urgència una nova llei”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Gonzalo a setembre 28, 2021 | 14:02
    Gonzalo setembre 28, 2021 | 14:02
    Para que aprueban leyes que saben perfectamente que sobrepasan sus competencias? Cuando se las anulen, llorarán. Como siempre.
  2. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a setembre 28, 2021 | 14:21
    Luisnomeacuerdo setembre 28, 2021 | 14:21
    Sin problema si esta dentro de la legalidad de vuestro país, España, sino nos la cepillaremos sin problema. Bastante odio extendeis ya con mierdatv3 y todos estos panfletos subvencionados de la madriguera groc.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa