L’esperit del temps, de Martí Domínguez, guanyadora del Premi Òmnium a Millor Novel·la del 2019

L'autor s'alça amb el premi dotat de vint mil euros pel guardonat i cinc mil més per a promoció

‘L’esperit del temps’ de Martí Domínguez ha estat l’obra guanyadora del premi d’Òmnium Cultural a la millor novel·la de l’any 2019. S’ha imposat a ‘Canto jo i la muntanya balla’, d’Irene Solà i ‘Sis nits d’agost’ de Jordi Lara. Així ho ha anunciat Marcel Mauri, vicepresident de l’entitat, després de destacar que “la cultura ha de ser un instrument de llibertat”. Mauri ha reivindicat Òmnium Cultural com “l’entitat decidida a estimular les lletres catalanes per enfortir la cohesió”.

L’obra de l’autor valencià és el retrat colpidor d’un ideòleg del nazisme que des de la universitat va contribuir a l’extermini dels jueus. “La ciència sense consciència sempre és un risc”, ha assegurat Domínguez. El novel·lista ha agraït el premi i ha recordat que “la tasca d’Òmnium de crear esperits crítics és de primera magnitud”. “Aquesta novel·la adverteix que l’allau del feixisme pot arrossegar-ho tot”, ha afegit. Per l’escriptor el premi “consolida la potent literatura dels Països Catalans, que són la meva ànima”.

L’acte ha girat entorn la necessitat de protegir la llengua i la cultura catalanes. Jordi Cuixart ha volgut ser-hi present amb una carta on ha recordat que “la resposta a la repressió és més compromís amb la cultura i la llengua”. Així mateix, els tres autors finalistes li han dedicat les seves novel·les. Domínguez ha recalcat el seu “caràcter de lluitador incansable, indoblegable, contra el feixisme”. Jordi Lara ha lloat la seva fortalesa i Irene Solà ha manifestat el seu desig que el president d’Òmnium pugui ser ben aviat a casa.

El jurat ha estat format per Maria Dasca Batalla, Carme Gregori Soldevila, Xavier Pla Barbero, Rosa Cabré Monné i Oriol Izquierdo Llopis

Nou comentari