El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’entrega del premi Planeta resol el misteri de Carmen Mola

Darrere del fenomen Carmen Mola hi ha tres homes. Concretament, els guionistes Agustín Martínez, Jorge Díaz i Antonio Mercero, els guanyadors del premi Planeta 2021 amb la novel·la La bestia. L’obra, escrita a sis mans, s’ha imposat als 654 originals presentats en l’edició del seu 70è aniversari, dotada per primer cop amb un milió d’euros. Mola és el pseudònim en les seves novel·les negres, en concret els best sellers de la trilogia La novia gitana, protagonitzada per la inspectora Elena Blanco, La red púrpura i La Nena, aquesta traduïda en vuit països i que ja té en marxa una adaptació televisiva. En les obres publicades fins ara, els tres autors havien mantigut l’anonimat fins al punt de ser considerats l’Elena Ferrante espanyola.

Jorge Díaz ha explicat que l’escriptura a tres mans va ser una idea “esbojarrada” que van tenir fa uns anys, i que darrera Mola hi ha tres escriptors i guionistes. De fet, han explicat després de rebre el guardó com ha estat sortir de l’armari després de quatre anys d’escriptura amb pseudònim. En concret, Díaz ha assegurat a la roda de premsa després de rebre el guardó, que sortir de l’anonimat era fer-ho “per la porta gran” i ha explicat que el projecte anònim Carmen Mola va sorgir després d’una reunió per una sèrie en què treballaven tots tres i va ser “per atzar”.

Pel que fa a la tria del nom, volien un pseudònim que es pronunciés igual en tots els idiomes, mentre que el cognom (‘Mola’) va ser quasi un acudit. “El nom de Carmen, mola”, ha dit Díaz. Els guionistes duien quatre anys mentint tothom i al seu voltant tothom creia que no estaven en una bona etapa creativa: “Estàvem farts de mentir”, ha afirmat. Díaz ha assegurat que després d’aquella reunió casual, el projecte “va anar rodat” i van començar.

Després de sortir de l’anonimat, els tres autors esperen que el fenomen segueixi creixent, en part perquè la novel·la “és estupenda” i confien molt en aquesta. De fet, no temen que ara que se sap qui són puguin disminuir les vendes, ja que, segons Martínez, fins ara el que ha aconseguit connectar amb el públic ha estat la novel·la, no ells com a rostres visibles del projecte.

La bestia

L’obra amb què s’han proclamat guanyadors és una barreja de novel·la històrica i thriller protagonitzada per una adolescent. Es tracta d’una novel·la negra protagonitzada per un periodista, un policia i una nena, que intenten resoldre assassinats d’infants de classe humil. Antonio Mercero ha destacat que el premi viatja al Madrid de 1834 enmig d’una epidèmia de còlera, “molt semblant” a les actuals. Agustín Martínez ha precisat que és una història de conspiracions i classes.

D’altra banda, la finalista del guardó ha estat Paloma Sánchez-Garnica (Madrid, 1962) amb la novel·la Últimos días en Berlín, que viatja a la història del segle XX, un premi dotat aquest any amb 200.000 euros.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Colla de franquistes a octubre 16, 2021 | 14:32
    Colla de franquistes octubre 16, 2021 | 14:32
    A planeta ni un cèntim

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa