El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’autora francesa Arnie Ernaux guanya el Premi Nobel de Literatura 2022
  • CA

L’escriptora francesa Annie Ernaux, de 82 anys, ha guanyat el Premi Nobel de Literatura 2022. El jurat destaca que Ernaux, autora amb més d’una vintena d’obres, examina de manera consistent i des de diferents angles “una vida marcada per fortes disparitats quant a gènere, idioma i classe”. A més, el comitè que li ha concedit el guardó ha valorat “el coratge i l’agudesa clínica” amb què l’escriptura d’ERnauxa “desvela les arrels, els estranyaments i els frens col·lectius de la memòria”. El guardó, que concedeix l’Acadèmia Sueca, està dotada amb 10 milions de corones sueques (l’equivalent a més de 920.000 euros) i s’entregarà al desembre.

Obra autobiogràfica

Annie Ernaux, que va néixer el 1940 a Lillebonne, també és professora. Al llarg de la seva carrera ha escrit una trentena de llibres, majoritàriament autobiogràfics, en què ha tractat temes com l’adolescència, el matrimoni, l’avortament i la malaltia. Algunes de les seves obres més destacades són La ocupación, Pura pasión, El acontecimiento, Una mujer, El lugar i La vergüenza.

El guardonat del 2021 va ser l’escriptor Abdulrazak Gurnah, nascut a Tanzània i resident al Regne Unit. Se li va atorgar el Premi Nobel “pel seu interès en els efectes del colonialisme i el destí dels refugiats i la seva relació amb cultures i continents”. Gurnah es va convertir en el primer autor africà i negre en rebre el guardó des de 1986.

Guardonada amb el Premi Formentor 2019

L’escriptora francesa va ser guardonada amb el Premi Formentor 2019. El jurat, format per Antoni Colinas, Víctor Gómez Pin, Elide Pittarello, Marta Rebón i Basilio Baltasar, va decidir concedir-li el premi per unanimitat. Durant l’acte, que es va celebrar a Pollença, es va destacar que el conjunt de la seva obra literària és un “implacable exercici de veracitat que penetra els racons més íntims de la consciència”. El guardó està dotat amb 50.000 euros. En el discurs d’agraïment, Ernaux va afirmar que el motor de la seva escriptura és “convertir el sentiment d’una indignitat original en força de desemmascarament i de subversió de les jerarquies socials, masculines, culturals”.

Al llarg de la seva carrera professional, Annie Ernaux ha estat reconeguda amb diversos premis i reconeixements.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa