El tanzanià Abdulrazak Gurnah, premi Nobel de Literatura

L'escriptor africà ha vist reconeguda la seva dedicació a plasmar la problemàtica dels refugiats i l'escletxa entre cultures

L’escriptor de Tanzània, Abdulrazak Gurnah, ha estat guardonat amb el premi Nobel de Literatura 2021. L’Acadèmia Sueca ha comunicat aquesta decisió a través de les seves xarxes socials. L’organització dels premis ha explicat que vol premiar l’artista africà per la seva “penetració intransigent i compassiva a plasmar els efectes del colonialisme i el destí dels refugiats enmig d’una escletxa entre cultures i continents“.

Abdulrazak Gurnah va néixer a l’illa de Zanzíbar l’any 1948, però va arribar a Anglaterra a finals dels anys seixanta com a refugiat. La família de l’escriptor pertanyia a un grup ètnic perseguit al seu país d’origen i es va veure obligada a traslladar-se. El premi Nobel de Literatura va començar a escriure amb 21 anys utilitzant la llengua anglesa tot i que el seu idioma d’origen era el suahili. Aquest escriptor ha publicat deu novel·les i diverses històries curtes que se centren en l’experiència dels refugiats.

L’obres més popular d’aquest autor són Paradise, Admiring Silence, Desertion, By the sea o Afterlives. Totes elles tracten històries de refugiats o emigrants en diversos països del món i en diferents moments de la història. L’Acadèmia Sueca destaca que les obres d’Abdulrazak Gurnah “s’allunyen de les descripcions estereotipades i obren la nostra mirada a una Àfrica oriental culturalment diversificada i desconeguda per a molta gent d’arreu del món”. El portaveu dels premis ha assegurat que “no crec que l’actual situació a Europa hagi tingut un impacte en l’elecció. El fenomen de la migració fa molts anys que existeix i nosaltres també seguim el treball de Gurnah des de fa molt”.

Aquest autor es converteix en el primer escriptor africà que guanya el Premi Nobel de Literatura des del 2003. Llavors, el sud-africà John Maxwell Coetzee va obtenir el mateix guardó. Abdulrazak Gurnah rebrà el premi a casa seva, ja que no es realitzarà la cerimònia d’entrega com és habitual a causa de la pandèmia.

Nou comentari