Són moltes les persones que han mort en els darrers dos anys. El 2020 i el 2021 seran recordats per la Covid-19 i, com no podia ser d’altra manera, per la mortalitat que ha generat aquest virus. El 2021 també serà recordat per les morts que ha deixat en el món de la cultura, ja sigui per culpa d’aquesta malaltia o no. En fem un repàs.

Joan Margarit, poeta

Joan Margarit, poeta | ACN
Joan Margarit, poeta | ACN

El poeta i arquitecte Joan Margarit va morir el mes de febrer a Sant Just Desvern amb 82 anys per culpa d’una malaltia que ja li havien diagnosticat feia pocs mesos. Es tracta d’una de les figures més importants de la poesia contemporània catalana i castellana. El poeta havia definit la seva especialitat “com una eina per al consol en els grans moments de pèrdua i de penes de la vida”. L’any 2008 va ser guardonat amb el Premi Nacional de Poesia del Ministeri de Cultura, i el 2019 amb el Premi Cervantes. 

Oriol Bohigas, arquitecte i urbanista

Oriol Bohigas, arquitecte i urbanista | ACN
Oriol Bohigas, arquitecte i urbanista | ACN

Aquest mes de desembre va morir l’arquitecte i urbanista Oriol Bohigas als 95 anys. Es tracta, juntament amb Ildefons Cerdà, d’una de les personalitats més importants pel que fa al desenvolupament urbanístic i arquitectònic de la ciutat de Barcelona. Tot i que ha treballat en altres projectes europeus, destaca la feina feta a la capital catalana, ja que és l’artífex de la Vila i el Port Olímpic. És un dels responsables d’haver obert la ciutat al mar. Va rebre diversos reconeixements, entre ells la Creu de Sant Jordi l’any 1991.  

Àlex Casademunt, exconcursant d’’Operación Triunfo’

Àlex Casademunt | Europa Press
Àlex Casademunt | Europa Press

Un accident de trànsit era el causant d’una de les notícies més impactants de l’any. A principis del mes de març, el cantant i exconcursant de la primera edició d’Operación Triunfo Àlex Casademunt perdia la vida després d’impactar el seu cotxe contra un autobús a Mataró. Nascut a Vilassar de Mar, el cantant va morir amb només 39 anys i amb una filla petita. Casademunt havia publicat música en solitari, a més d’haver participat en programes i sèries de televisió.

Jürgen Müller, cofundador i director artístic de La Fura dels Baus

Jürgen Müller | La Fura dels Baus
Jürgen Müller | La Fura dels Baus

A mitjans de febrer, Jürgen Mülller, un dels cofundadors de la Fura dels Baus, va morir a l’edat de 66 anys a causa d’una malaltia hereditària que patia des de feia una dècada. Va ser un dels directors artístics de la companyia i l’actor que més representacions va fer. Nascut a Alemanya, va venir a viure a Barcelona a la dècada dels 70 per estudiar mim i dansa contemporània.

Verónica Forqué, actriu

Verónica Forqué, actriu | Europa Press
Verónica Forqué, actriu | Europa Press

Una de les morts més impactants del 2021, sobretot perquè té relació amb un dels problemes que ha derivat del coronavirus: la salut mental. Amb 66 anys d’edat, l’actriu Verónica Forqué es va suïcidar al lavabo de casa seva fa dues setmanes. L’artista ja havia manifestat públicament que no passava per un bon moment. Forqué, que va saltar a la fama pels seus treballs amb el director de cinema Pedro Almodóvar, va guanyar quatre premis Goya.

Pilar Bardem, actriu

L’actriu Pilar Bardem / Wikipedia

L’actriu espanyola Pilar Bardem va morir el passat mes de juliol a l’edat de 82 anys. Formava part d’una nissaga d’actors i directors dels quals en destaca especialment el seu fill Javier Bardem. També fou mare de Carlos Bardem. Guanyadora d’un Goya l’any 1995 pel seu paper a Nadie hablará de nosotras cuando hayamos muerto, es va iniciar en el món del cinema a la dècada dels 60 amb films com El mundo sigue, La novicia rebelde, Las Ibericas F.C. i Buenos días, condesita.

Raffaela Carrà, cantant

Raffaella Carra | Europa Press
Raffaella Carra | Europa Press

El passat mes de juliol també va morir Rafaella Carrà, una de les icones de la música italiana, tot i ser reconeguda a escala internacional. Va morir als 78 anys, i la mateixa cantant mai no va voler que es filtrés informacions sobre quin era el seu estat de salut. L’artista era coneguda pels èxits A far l’amore comincia tu o Hay que venir al sur, i se la recordarà per haver estat una icona de la televisió i haver exportat la seva música a Europa i al món. 

Georgie Dann, cantant

Georgie Dann, en un espectacle - Europa Press
Georgie Dann, en un espectacle – Europa Press

Un altre dels exportadors de música popular i mainstream a escala internacional va ser Georgie Dann. Nascut a París l’any 1940, va fer carrera a l’Estat espanyol, ja que hi residia des dels anys 60. Va ser responsable d’una maquinària de música ballable, i el seu llegat són els èxits d’estiu, pensats per triomfar a Espanya i a llatinoamèrica. És el pare d’èxits com El chiringuito o La barbacoa. Va morir en un hospital de Madrid amb 81 anys i amb 303 obres registrades a l’SGAE.

Chick Corea, pianista i compositor de jazz

Chick Corea, en una imatge del 2018 / Europa Press

Una absoluta llegenda del jazz. El pianista i compositor Chick Corea va morir amb 79 anys el mes de febrer d’aquest any, i a la tomba s’endú el mèrit d’haver estat reconegut com un dels músics més importants d’aquest gènere musical durant més de cinc dècades. Podrà quedar el dubte de quin llegat li faltava encara per deixar, ja que el seu darrer treball es va publicar l’any 2020. Va guanyar fins a 23 premis Grammy, amb 65 nominacions a aquest guardó en tota la seva carrera musical. El càncer va ser el botxí d’aquest artista. 

Charlie Watts, bateria de The Rolling Stones

Charlie Watts, bateria de The Rolling Stones | Europa Press
Charlie Watts, bateria de The Rolling Stones | Europa Press

Els ‘Rolling’ ja tenen una edat. És una idea que es repeteix des de fa ja molts anys. I aquest 2021 ha passat a ser, en part, una realitat. Aquest mes d’agost va morir Charlie Watts amb 80 anys, el bateria del mític grup de rock britànic. La seva mort va arribar setmanes després que el músic anunciés que es perdria la gira que el grup havia de fer als Estats Units per recuperar-se d’un problema mèdic. La família va demanar privacitat i no en va donar més detalls. Watts era el responsable de la percussió dels Rolling Stones des de l’any 1963. 

Comentaris

    Camil Gener 01, 2022 | 11:06
    Del J. Ma. Forn no se'n recorda ningú ?
    A Camil. Gener 01, 2022 | 15:26
    És evident que els coneixements sobre cultura d'Abel Degà són tant minços que no arriben gaire lluny. Sempre és així. És el que té el diari elMón, també!

Nou comentari