Notes baixíssimes –fins i tot un “zero patatero“– comentaris duríssims, atacs personals, plors i molt males vibracions. Així va ser aquest dimecres a la nit el Joc de Cartes més dur de la història del concurs gastronòmic de TV3. El presentador, el xef Marc Ribas, es mostrava estupefacte. ” Les notes que us heu donat són molt dures, molt. Són les més baixes i les més dures de la història de Joc de Cartes”, va advertir als quatre restauradors al principi de La confrontació, abans que cadascú destapés la seva safata per veure la puntuació. Així s’arribava al tram final d’un programa on es buscava El millor restaurant entre castells del riu Gaià, en què s’enfrontaven dos establiments d’Altafulla, un de la Riera de Gaià i un de Santes Creus.
Tornar un plat sense ni tastar-lo
Les punyalades havien començat molt aviat, en el primer restaurant, el De Bar d’Altafulla. I de seguida un dels concursants es va convertir en el protagonista de la nit pels seus comentaris feridors. “El Kevin és molt incisiu, els comentaris que fa van a fer mal”, es queixava ja cap en l’últim àpat el responsable de De Bar, Xavier González, que havia sigut el primer de patir-lo. De fet, en el pas per l’establiment del Xavier, Kevin Garcia –cap de sala d’Els fogons del drac, de la Riera de Gaià– havia estat molt dur: li van servir el rosbif que havia demanat i es va negar a menjar-se’l pel color i per l’olor, sense ni tastar-lo. Va considerar que estava “en mal estat” i va demanar que li portessin un altre plat. A les postres, va assegurar que hi havia “pèls” al cafè irlandès que li van portar. Aquestes crítiques van ser rebatudes pel Xavier: del suposat “pèl” va dir que era una “fibra del sucre”, i sobre el rosbif, a part del menjar-se’l ell, fins i tot va assegurar en La confrontació que havia portat un tall a analitzar a un laboratori i que estava perfectament. I va retreure al Kevin que l’acusés d'”un fet molt greu que seria un delicte contra la salut pública”.
El “zero patatero”
Aquest va ser el to de gairebé tot el programa. La tensió també va ser molt forta entre el Kevin Garcia i la Marta Mañé, del Bar del Mig de Santes Creus. De fet, ella va acabar plorant i sanglotant al final del programa per culpa dels seus comentaris i per les notes que li va posar: si al Xavier González li havia posat un 1sobre 10 en l’apartat del menjar, amb la Marta encara va anar més lluny i li va posar un “zero patatero“, segons les seves mateixes paraules. De fet, ni en els comentaris que va fer ell sol davant de càmera el dia de l’àpat ni en La confrontació no va tenir cap mania a recalcar el “zero patatero“, acompanyat de crítiques molt dures a la Marta Mañé. “Necessitava un bany de realitat”, “li falta reciclar-se, humilitat, escoltar i aprendre” o “aquell plat semblava el menjar d’un gos”, van ser algunes de les perles.
L’errada del coulant i les “conseqüències”
Tot plegat, però, li va tornar al Kevin, com si actués el karma, en l’àpat al restaurant on és cap de sala, Els Fogons del Drac. La inspecció a la cuina va provocar grans escarafalls per punts que estaven bruts i perquè van trobar a la pica mig pam d’aigua tèbia on s’estaven descongelant, junts, un bacallà i unes galtes de vedella, amb el bacallà “sense cap protecció”. Els altres concursants van assegurar que de cap manera demanarien bacallà en aquell establiment. A les postres, una errada greu va delatar que un coulant no era casolà, el Kevin, com a cap de sala, va acabar criticant obertament el seu “equip” i assegurant que l’endemà “hi hauria conseqüències”, cosa que no va agradar gens als altres concursants per la falta de lleialtat i la resistència a assumir la seva responsabilitat.
Només un se salva
Només el Carlos Martínez, propietari i cap de cuina de La Terrasseta del San Martín, a Altafulla, va tenir un pas plàcid pel concurs. Els seus plats van ser molt ben valorats i fins i tot el Kevin hi va mostrar entusiasme, fins al punt de lloar-li l’actitud a la cuina i d’aprofitar per llançar “un dard enverinat al Xavier”. Ell mateix va admetre que havia això el fet de destacar que el Carlos no deia “cap mentida” amb la tonyina que servia, perquè a la carta no deia que fos tonyina vermella, a diferència del que deia la carta del De Bar. Segons el Kevin –el Xavier ho desmentia– la tonyina del De Bar no era vermella. El problema del Kevin amb aquest comentari va ser que la va espifiar sonorament en esmentar el nom del tipus de tonyina servida a La Terrasseta del San Martín, fins al punt que Marc Ribas el va haver de corregir.
Tot això només són alguns dels detalls d’un programa mol intens. La resta, les puntuacions, les notes de Marc Ribas –que també van ser inusualment baixes, tot i que no tant com la resta– i el guanyador, ho podeu descobrir en el vídeo de TV3.