El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Cinc dones extraordinàries que has de conèixer

Si hi ha dones que canvien la societat i que val la pena conèixer, hi ha una televisió on se les pot descobrir dia a dia. És la televisió “tres voltes rebel” -feminista, tecnològica i en català-, Fibracat TV, on entrevisten aquestes dones referents en el seu àmbit o fan reportatges sobre la seva trajectòria per treure-les de la penombra. En els espais que ofereix aquesta televisió es poden trobar els testimonis de dones extraordinàries i destacades en els seus sectors. Científiques, empresàries, escriptores, enginyeres i altres professionals que, si fossin homes, probablement coneixeríem. 

Katherine Johnson, la dona que va fer un gran pas per a la humanitat

La matemàtica, física i científica espacial, que va calcular la trajectòria per al vol de l’Apolo XI el 1969, Katherine Johnson, hauria de ser un referent mundial. Gràcies als seus càlculs, els EUA van guanyar la cursa a Rússia i Neil Armstrong i els seus companys van ser els primers a trepitjar la lluna. Johnson, que va morir amb 101 anys l’any 2020, no va rebre un reconeixement important fins el 2015, quan Barack Obama li va concedir la Medalla Presidencial de la Llibertat.

El programa dedicat a Katherine Johnson a Fibracat TV

Johnson representa l’esperit de Fibracat TV: ambiciosa, capaç i poc reconeguda, en una època on les dones científiques eren minoria i estaven invisibilitzades. Precisament per això escau el nom del programa de Fibracat TV on es va parlar de la seva figura, L’enginy (in)visible: una dona que, tot i canviar el món, mai no va ser prou reconeguda.

Elizabeth Feinler, al primer clic

Si avui en dia podem buscar tot el que necessitem a internet i trobar-ho en només un clic és en part gràcies a Elizabeth Feinler, la creadora del primer cercador d’internet de la història. El seu equip també va desenvolupar l’esquema de dominis que encara usem avui: .com, .edu, .gov, .mil, .org i .net. Feinler, a banda d’una informàtica clau en el curs d’internet i la tecnologia és pionera en l’àmbit digital i ha marcat el camí a moltes altres dones científiques. El seu nom, però, ha passat desapercebut per a la història.

Elizabeth Feinler protagonista d’un episodi d’Enginy (in) VISIBLE, de Fibracat TV

De fet, Feinler va trencar el sostre de vidre de la seva època i va arribar a ser directora del Centre d’informació sobre la xarxa de l’Institut de Recerca de Stamford. Per tot això, Fibracat TV l’ha escollit com a protagonista d’un episodi d’Enginy (in) VISIBLE.

Cristina Manresa, pionera a la cúpula dels Mossos

Cristina Manresa és la primera dona a arribar a la cúpula dels Mossos d’Esquadra. És cap de la regió central dels Mossos i la protagonista d’un dels episodis de Connectades, programa d’entrevistes que retrata dones amb talent que destaquen en el seu sector. La comissària desgrana en aquest programa com va arribar a ser cap de la Regió Policial Metropolitana Sud després d’haver liderat el pla de seguretat del Mobile World Congress durant quatre anys i haver passat per totes les categories policials.

Cristina Manresa al Connectades de Fibracat TV

La comissària és criminòloga i llicenciada en història de l’art i va ingressar als Mossos l’any 1991. Va participar en el desplegament del cos, primer a les comarques gironines –va treballar a la comissaria de Blanes– i després a Barcelona, on va encapçalar la comissaria de Gràcia quan es va obrir, el 2015. Manresa va anar treballant i picant pedra. Va trigar divuit anys a convertir-se en la primera dona a la cúpula dels Mossos, cosa que la converteix en un referent per a les dones que somien a ascendir dins del món policial, encara molt masculinitzat. Tal com ella mateixa va dir en arribar a la cúpula del cos: “El dia que deixi de ser notícia, la situació estarà normalitzada”.

Carme Torras, un referent amb premi

Carme Torras és doctorada en informàtica i acadèmica investigadora. Va estudiar Ciències de la Computació als Estats Units, però va apostar per tornar a Catalunya a aplicar tot el que havia après als EUA al seu país. Actualment treballa a un laboratori “de vida assistida”, on investiga com els robots poden ajudar persones amb discapacitat. 

Carme Torras, al programa ‘Perfils Dona TIC’, de Fibracat TV

Torras va poder estudiar tant matemàtiques com filosofia, dos àmbits que li interessen molt, per ajuntar el pensament humanístic amb la intel·ligència científica. L’any 2020, el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública li va atorgar un dels  premis Dona TIC, un reconeixement al paper de les dones en l’àmbit tecnològic. La seva història protagonitza un dels capítols de Perfils DonaTIC de Fibracat TV, on s’entrevisten dones que han rebut aquest guardó i que són tot un referent per a joves que s’inicien en l’àmbit de la ciència i i la tecnologia.

Clàudia Serrano, de Catalunya a Califòrnia

Clàudia Serrano és una enginyera biomèdica molt jove que forma altres dones a través del doctorat d’enginyeria de la Universitat de Califòrnia Irvine. Des de ben petita es va interessar per les matemàtiques i la biologia, pel que de seguida va saber que volia combinar les dues disciplines a la carrera universitària.

Claudia Serrano a Fibracat TV

Serrano va rebre la beca Balsells després de llicenciar-se a la Universitat Politècnica de Catalunya. Tota la història de com va arribar a entrar a Irvine per a formar noves ments de científiques joves es pot descobrir al programa Stem Arreu, que entrevista dones que han fet estudis #STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) i que treballen a l’estranger. Aquesta temporada, el programa passa a ser Stem aquí, per visibilitzar joves STEM que treballen al nostre país, perfils inspiradors per a altres joves i nenes. 

Els programes on descobrir-les

Entre els programes de Fibracat TV que reivindiquen referents femenins en diferents àmbits hi ha Connectades, on s’entrevista dones amb talent de sectors diversos. L’espai ha tingut com a protagonistes perfils com la presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, Judith Colell, la judoka Carla Ubasart o la presidenta de l’associació catalana d’empreses de tecnologia, Rosa Ortuño. També visibilitza referents el programa L’enginy (in) VISIBLE, on la professora de la UPC Núria Salan descobreix dones que han fet progressar la humanitat, però són autèntiques desconegudes per a la societat. També ho fan Stem arreu i Stem Aquí, entrevistant dones que han fet estudis #STEM i Lab 0-6, un programa educatiu on nens de fins a 6 anys participen en experiments científics explicats per dones científiques de forma pedagògica. Així, s’incentiva la seva curiositat natural i es desperta el seu interés per la ciència i els referents femenins que l’envolten. 

El feminisme recorre tota la graella de Fibracat, amb espais com La mare del Tano, amb Alba Carreres i Àngela Monge, píndoles de 10 minuts carregades d’humor per analitzar i desmuntar els tòpics al voltant del que significa ser mare. O Feministic, els monòlegs irònics de la humorista Ana Polo sobre el masclisme. 

Fibracat TV, més que una televisió

L’èxit de Fibracat TV, el canal creat per l’operadora Fibracat l’any 2020, es deu als seus continguts centrats en l’empoderament femení i la revolució tecnològica i en els seus formats diferencials. Emet (per la TDT o a la carta a fibracattv.cat) espais divulgatius i entrevistes amb una durada d’entre 5 i 30 minuts i, en alguns casos, amb formats que tenen semblances amb els que podem trobar a xarxes socials. Més del 80% de la programació és de producció pròpia i és l’únic canal de TDT amb difusió a tot Catalunya que supera el 95% de contingut en català. Però el seu principals tret diferencial és el seu manifest fundacional: el seu objectiu és contribuir a l’avanç cap a una societat on la igualtat sigui real, efectiva i definitiva. 

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Llagut a octubre 06, 2021 | 14:11
  Llagut octubre 06, 2021 | 14:11
  Tots els mossos sabem que si la comissària no fos una dona no hauria arribat a aquesta categoria. Les quotes provoquen això, que persones poc capacitades assoleixin fites que no mereixen
 2. Icona del comentari de: Veler a octubre 13, 2021 | 17:21
  Veler octubre 13, 2021 | 17:21
  Doncs aplicat la teva teoria i ascendeix, que per molta suposada quota que hi hagi, la proporció es de 9 a 1. És a dir que tens un 90% de places. A no ser que en el teu cas ja hagis arribat al màxim de capacitats requerides, o fins i tot les hagis sobrepassat.
  • Icona del comentari de: Gali Boadella Montserrat a octubre 14, 2021 | 18:35
   Gali Boadella Montserrat octubre 14, 2021 | 18:35
   Molt bona resposta. Queden moltes places per ocupar.
 3. Icona del comentari de: Lerole a octubre 14, 2021 | 19:46
  Lerole octubre 14, 2021 | 19:46
  Jajajaja un mosso critica a una jefa y ya salta el típico pelota a defenderla. Jajajaja esta comisaria es la que se negó a declarar como testigo en la Audiencia Nacional por si le perjudicaba no? Vaya ovarios

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa