El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Economia i Salut, les primeres conselleries a les travesses del nou Govern
  • CA

El president de la Generalitat Pere Aragonès s’ha marcat com a objectiu conformar el nou Govern abans de la reunió del Consell Executiu del pròxim dimarts. A aquesta fi, manté durant tota la jornada d’avui reunions a Palau per perfilar un executiu que apunta a ser monocolor i amb una majoria de perfils tècnics, amb una “possible entrada d’independents”, segons va apuntar dissabte la consellera de Presidència Laura Vilagrà. En principi, com ja va comunicar Vilagrà, no es considera incorporar consellers d’altres partits.

El Consell sortint tenia 14 conselleries, però Aragonès apunta cap a una integració i reducció de conselleries. A alguns sectors, com l’acadèmia, aquestes intencions aixequen recels, en tant que l’entrada d’un departament a una àrea més ampla la faria perdre pes en les negociacions de política pública.

Primers candidats

Tot i que encara no s’han tancat els perfils que encapçalaran els departaments que quedaran al Govern en endavant, dos noms sonen amb especial força per dues de les conselleries més rellevants. Segons ha informat l’ACN, es tractaria de Natàlia Mas, que sembla optar a succeir Jaume Giró a Economia; i Marc Rementol, que podria ocupar la conselleria de Salut que fins ara ostentava Josep Maria Argimon.

El conseller d'Economia, Jaume Giró, en l'acte de celebració del desè aniversari d'Infraestructures.cat | ACN (Marta Vidal)
El conseller d’economia, Jaume GIró, és un dels principals noms a substituir al nou Govern | ACN

Mas, actual directora general d’Indústria del departament d’Empresa i Treball, és un dels perfils amb més projecció de les verticals econòmiques del Govern. Sense anar més lluny, va capitanejar les negociacions per al Pla Nacional per a la Indústria, i va ser l’encarregada de presentar-lo en societat acompanyada de representants dels agents socials del país. No seria, en tot cas, la seva primera experiència a Economia: ja hi va treballar quan els titulars eren Oriol Junqueras i Pere Aragonès. Per la seva banda, Rementol sortiria del seu lloc a Presidència per prendre el relleu d’Argimon. Ja va ser el número dos d’Alba Vergés al departament durant la pandèmia.

Dimissions rebudes

Aragonès ja ha rebut les renúncies dels sis consellers de Junts que quedaven al Govern –el setè, el vicepresident Jordi Puigneró, ja havia estat cessat– però no comunicarà oficialment la seva destitució fins que no estiguin decidits els seus substituts. Un cop els nous titulars prenguin possessió, procediran a nomenar els secretaris generals dels departaments, així com a comunicar els canvis al Parlament. També canviaran –o es mantindran, a discreció dels consellers– càrrecs com directors generals, secretaris sectorials o delegats territorials.

Més notícies
La secretària general d'ERC, Marta Rovira | ACN
Rovira apropa la pròrroga dels pressupostos
Notícia: Rovira apropa la pròrroga dels pressupostos
Comparteix
La secretària general d'ERC opina que mantenir els comptes de 2022 pot "respondre a les necessitats actuals de Catalunya" després de la crisi del Govern
La consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina / ACN
Alsina no dimiteix i espera que Aragonès la cessi
Notícia: Alsina no dimiteix i espera que Aragonès la cessi
Comparteix
La consellera d'Acció Exterior i Govern Obert va ser una de les defensores de romandre a l'executiu, tot i que va posar el càrrec a disposició de Junts
Jordi Sànchez / ACN
Jordi Sànchez, després del trencament de Junts: “El procés s’ha acabat”
Notícia: Jordi Sànchez, després del trencament de Junts: “El procés s’ha acabat”
Comparteix
Demana als líders de Junts plantejar una nova estratègia cap a la independència
El líder de l'oposició, Salvador Illa, durant la seva intervenció al debat de política general 2022 / Mireia Comas
Illa respon Junqueras: “No accepto lliçons de ningú”
Notícia: Illa respon Junqueras: “No accepto lliçons de ningú”
Comparteix
El primer secretari dels socialistes alerta contra la pròrroga de pressupostos, un escenari "molt irresponsable"

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa