MónEconomia
El hub d’AstraZeneca aterra a Barcelona: 800 milions i 1.000 llocs de feina

El sector de la salut a Catalunya s’ha convertit en la font principal d’innovació. Tanta és la fama que té el país en aquesta àrea, que Barcelona ha estat escollida per AstraZeneca per instal·lar-hi el seu hub internacional de salut, especialitzat en l’estudi de les malalties rares. Amb una inversió històrica de 800 milions d’euros en els pròxims anys i l’obertura d’un miler de llocs de treball, AstraZeneca aterra a la capital catalana per investigar i innovar: “És la inversió estrangera més important de la història de Catalunya”, ha remarcat Pere Aragonès, president de la Generalitat de Catalunya, durant l’acte inaugural del hub.

“La ciència és el motor del canvi i estem il·lusionats perquè aquest hub europeu s’hagi establert a Barcelona”, ha explicat Rick R. Suárez, president d’AstraZenca a l’estat espanyol. AstraZeneca no presenta aquest projecte sola, sinó que s’uneix a Alexion, el centre d’investigació que ja té la seva planta a Barcelona, on ja fa un any que hi treballen gairebé un centenar de persones. Així doncs, AstraZeneca s’uneix a aquest projecte per duplicar-ne la inversió i continuar oferint més llocs de treball, en concret 1.000 professionals de diferents àmbits i sectors s’incorporaran a aquest projecte.

El centre coordinarà projectes internacionals en les cinc àrees terapèutiques principals de la companyia: oncologia; cardiovascular; renal i metabolisme; malalties respiratòries i immunologia; vacunes; i la joia de la corona, les malalties rares. Amb la recerca de professionals preparats especialitzats en la investigació, el hub aspira ser un dels centres més importants d’Europa en tractament de malalties. A més, les instal·lacions comptaran amb perfils professionals tan diversos com experts en desenvolupament, enginyers d’intel·ligència artificial i farmacèutics, entre d’altres.

“Volem que el hub es converteixi en un centre de referència i excel·lència mundial en la ciència i la innovació”, ha descrit Gonzalo de Miquel, VP Clinical Development Alexion and Head of the Barcelona AstraZeneca R&D site, qui també ha afegit que ja tenen el plantejament del primer projecte. Aquesta iniciativa de la qual ha parlat de Miquel -la primera del hub– comptarà amb la participació de 4.000 de pacients en uns 20 països, d’on s’extrauran tres assajos clínics destinats a la investigació i creació de medicaments per a malalties rares. Amb tot, doncs, AstraZeneca se suma a una llista d’empreses internacionals que escullen Catalunya i també Barcelona com a seu principal de la seva innovació. “Catalunya és el sisè destí europeu on més assajos clínics es fan”, ha remarcat Aragonès.

El president d'AstraZeneca a Espanya, Rick R. Suárez / EP
El president d’AstraZeneca a Espanya, Rick R. Suárez / EP

Barcelona, l’estrella del sud d’Europa

La decisió d’AstraZenca no ha sorprès les autoritats catalanes, ja que Barcelona ha demostrat ser la ciutat més important del sud d’Europa en innovació. A més, la salut digital s’ha convertit en un dels pilars essencials per a la transformació tecnològica. És per això, que les autoritats catalanes han coincidit en valorar molt positivament la instal·lació d’aquest hub a la capital catalana, ja que ajuda molt més a posicionar Barcelona com a un dels espais d’excel·lència per a la innovació en la sanitat. “Ens trobem en el número 40 del rànquing de millors ciutats en innovació en la salut”, ha insistit Laia Bonet, tercera tinent d’alcaldia de Barcelona. Ella mateixa ha relacionat l’aposta d’AstraZeneca amb la feina que es fa des de l’administració pública per convertir Barcelona en el lloc ideal per crear-hi projectes tecnològics.

No només AstraZeneca ha volgut invertir en la capital catalana. De fet, l’ecosistema català ja fa temps que ha convertit la seva capital en l’epicentre del canvi i la innovació. Tant és el talent barceloní i la capacitat d’atracció de la ciutat que lidera un dels rànquings europeus de start-ups dedicades a la ciència. “El 13,2% de les empreses barcelonines estan dedicades a la salut”, ha informat Bonet, que ha afegit que “és una xifra més alta que la de Londres”, que amb prou feines sobrepassa el 7%. A més, la tercera tinent de l’alcaldia de Barcelona també ha volgut deixar clar aquesta situació no ha estat casualitat, ja que “molts actors han treballat conjuntament per aconseguit un model de ciutat que té la ciència i innovació com a pilar principal”.

No només el govern català ha celebrat la decisió d’AstraZeneca, també l’estat espanyol ha volgut participar d’aquesta presentació de la qual és una de les inversions rècord de l’Estat en salut. Raquel Yotti, secretària general d’investigació del ministeri de Ciència i Innovació ha recordat que “la salut és un element imprescindible en la innovació”. De fet, ella mateixa ha assegurat que projectes com aquest són els que fan posicionar la tecnologia no només de l’Estat sinó barcelonina. A part, Yotti també ha trobat un moment per mencionar la participació del govern espanyol en la inversió en salut, i ha recordat que “és un dels pilars del full de ruta de la recuperació“.

El tercer hub de salut de la capital catalana

Catalunya i també Barcelona s’ha convertit en la seu de moltes empreses que es dediquen a les ciències de la vida. El secretari d’Empresa i Competitivitat en Generalitat de Catalunya, Albert Castellanos ha assegurat durant l’acte que Catalunya compte amb 2.000 start-ups i 90 institucions de recerca que es dediquen a temps complet a continuar investigant sobre les possibles millores del sector en la salut, així com el descobriment de nous fàrmacs per millorar la vida de les persones. Així doncs, Castellanos ha posat èmfasi en la feina que fa el Govern i ha remarcat la importància de la col·laboració publicoprivada. “Nosaltres ajudem en tres vectors essencials: reforçar l’ecosistema, atraure talent i inversió i fomentar polítiques de transferència de coneixement”.

Les raons per les quals AstraZeneca ha escollit la capital catalana són clares i de fet, no és la primera empresa que s’interessa per Barcelona. El secretari d’Empresa també ha mencionat els dos hubs de salut que ja existeixen a Barcelona. El primer -i el més consolidat- és el Barcelona Health Hub, una organització sense ànim de lucre que aglutina més d’una seixantena de start-ups dedicades al sector salut. En segona posició, el Pier 07 ha estat l’última aposta del Govern, que han donat tot el seu suport al Tech Barcelona per tirar endavant aquesta iniciativa. El Pier 07, que es va inaugurar fa poc més d’un mes estarà destinat a aglutinar més empreses emergents del sector salut per tal d’ajudar al seu creixement i la posterior internacionalització. D’aquesta manera, AstraZeneca s’uneix a la revolució de la salut que ja ha començat a Barcelona i vol convertir la ciutat en un lloc de referència i exel·lència per a la innovació i el descobriment de nous medicaments que poden canviar la vida de moltes persones.

Més notícies
Imatge d'arxiu de Barcelona / JoaquinAranoa - Pixabay
Barcelona augmenta la xifra d’empreses sostenibles amb el turisme
Notícia: Barcelona augmenta la xifra d’empreses sostenibles amb el turisme
Comparteix
Un total de 403 empreses de Barcelona han rebut la certificació Bisphere per a la sostenibilitat turística
Fotografia panoràmica de Barcelona / Pixabay
Barcelona pren a Madrid el congrés d’eSports més gran d’Europa
Notícia: Barcelona pren a Madrid el congrés d’eSports més gran d’Europa
Comparteix
La fortalesa del sector a Catalunya ha estat clau per l'arribada d'aquest nou congrés a Barcelona
Imatge d'arxiu d'una furgoneta de repartiment d'Amazon / Alejandro Martínez Vélez - Europa Press
Taxa Amazon: la lluita de Barcelona contra l’explosió de l’ecommerce
Notícia: Taxa Amazon: la lluita de Barcelona contra l’explosió de l’ecommerce
Comparteix
L'Ajuntament preveu recaptar fins a 2,6 milions d'euros anuals amb l'aplicació de la taxa Amazon
L'expositor del Mobile World Congress (MWC) del Barcelona Health Hub (BHH) / Cedida
Barcelona brilla al MWC amb la digitalització de tractaments mèdics
Notícia: Barcelona brilla al MWC amb la digitalització de tractaments mèdics
Comparteix
El Barcelona Health Hub (BHH) lidera el canvi digital de la salut tot i la manca de suport de les administracions públiques

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa