MónEconomia
Catalunya, 2a regió d’Europa que més recursos capta per start-ups deeptech

Catalunya segueix sent una de les regions més dinàmiques d’Europa en l’àmbit de la innovació. De fet, el país s’ha posicionat com la segona regió europea que ha aconseguit més finançament per a start-ups deeptech, segons càlculs d’ACCIÓ. Concretament, 5 startups catalanes han aixecat gairebé 40 milions d’euros, en la darrera convocatòria del European Innovation Council Accelerator (EIC Accelerator) del 2022 de la Comissió Europea.

Aquestes empreses són Inbrain Neuroelectronics, ABCDx, Time is Brain, ELEM Biotech i Gate2brain, i formen part del total de 78 startups deeptech europees seleccionades, d’entre més de 1.000 candidatures que es van presentar a la convocatòria. Segons ACCIÓ, en conjunt, les empreses emergents catalanes han aixecat un total de 39,7 milions d’euros, xifra que situa Catalunya per davant de Llombardia i només per darrere d’Illa de França. D’aquesta manera, les 5 start-ups deeptech representen el 8,4% del conjunt de finançament rebut i el 6,4% del total d’empreses finalistes. Per ciutats, Barcelona lidera el volum de finançament captat, amb 33,9 milions d’euros, per davant de Milà i Espoo (a Finlàndia).

D’entre les catalanes, la startup que ha aconseguit més finançament és Inbrain, dedicada a les neuroteràpies, que ha obtingut 17,5 milions d’euros, la quantitat màxima a la qual es podia optar. També del mateix sector, ABCDx ha rebut 8,8 milions d’euros, seguida de Time is Brain, amb 5,8 milions d’euros. Per la seva banda, ELEM Biotech, especialitzada en la tecnologia dels bessons digitals, ha aixecat 5,1 milions, i Gate2brain, del sector de la biotecnologia, n’ha obtingut 2,5.

L’EIC Accelerator és una iniciativa europea que ofereix finançament a start-ups i pimes que desenvolupin projectes innovadors de gran impacte, amb potencial per crear nous mercats o transformar de manera disruptiva els existents. Al llarg del conjunt de convocatòries del 2022, les start-ups catalanes Ignion, Methinks Software i Saalg Geomechanics també van rebre finançament. Aquest 2023, el programa compta amb un pressupost de 1.130 milions d’euros que es repartiran en quatre convocatòries. Per al període 2021-2027, el pressupost total és de 10.000 milions d’euros.

Com està el sector a Catalunya?

Pel que fa al sector a Catalunya, actualment hi ha 291 empreses, que suposen el 15,3% del total de l’ecosistema de start-ups català. Aquestes empreses generen més de 1.700 llocs de treball altament qualificats i facturen 124 milions d’euros de manera agregada. Per sectors, el 40% de les deeptech es dedica a la biotecnologia; el 23%, a la intel·ligència artificial; l’11%, als materials de frontera; el 8,6%, a la robòtica, i el 5,9%, a la fotònica.

Cal recordar també que les deeptech són empreses amb arrels en la ciència, la tecnologia o l’enginyeria, que requereixen talent de l’àmbit STEM i que desenvolupen coneixement i tecnologia pioners. Sovint compten amb fundadors sorgits del sistema universitari i de recerca, i ofereixen solucions als desafiaments globals, desenvolupen productes físics i presenten una escalabilitat més elevada que la resta de start-ups.

L’agència per la competitivitat de l’empresa del Govern compta amb diversos instruments de suport a les empreses deeptech. És el cas de l’ajut Start-up Capital. Aquesta ajuda va destinada a empreses que necessitin finançament per portar a terme les fases inicials dels seus projectes, desenvolupar el seu producte o servei, i validar el model de negoci per arribar a mercat.

Més notícies
Imatge de grup de la presentació del manifest contra la sequera de Pimec / Sergi Alcàzar - Pimec
Pimec reclama suspendre els impostos dels sectors afectats per la sequera
Notícia: Pimec reclama suspendre els impostos dels sectors afectats per la sequera
Comparteix
La patronal de les pimes també ha proposat crear una Taula de l'Aigua de Catalunya amb presència d'agents socials i administracions
Un avió de Vueling abans d'un trajecte Barcelona-Sevilla / ACN
Vueling redueix les pèrdues un 35,7%, fins als 64 milions d’euros
Notícia: Vueling redueix les pèrdues un 35,7%, fins als 64 milions d’euros
Comparteix
L'aerolínia amb seu al Prat s'inclou a la tendència del grup IAG, que redueix el compte negatiu fins als 87 milions
Seu de Cepsa a Madrid / EP
Cepsa perd 297 milions el primer trimestre per l’impost a les energètiques
Notícia: Cepsa perd 297 milions el primer trimestre per l’impost a les energètiques
Comparteix
També ha afectat el resultat de la companyia la caiguda del preu del cru
Contenidors a un port esperant ser recollits / EP
L’economia catalana creix un 3% el primer trimestre
Notícia: L’economia catalana creix un 3% el primer trimestre
Comparteix
El PIB del país accelera a un ritme menor que el de la mitjana de l'Estat però substancialment superior al del conjunt de la Unió Europea

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa