El volcà de La Palma es reactiva després d’una aturada sobtada

La represa de l'activitat arriba quatre hores després de l'aturada sobtada

El volcà de Cumbre Vieja, a l’illa canària de La Palma, ha repres la seva activitat després de l’aturada sobtada a dos quarts de nou d’aquest matí. De cop i volta, el volcà ha deixat d’expulsar lava i fum, però els experts ja advertien que era prematur afirmar que l’erupció havia acabat. Els geòlegs que estudien el volcà des de setmanes abans de la seva erupció s’han reunit aquest dilluns per analitzar per què s’ha produït aquesta aturada sobtada.

Els experts apuntaven que hi havia tres causes possibles per a aquest fre: que el volcà estigués recarregant el magma per expulsar-lo després, que s’hagués tapat momentàniament i es reactivés o que s’hagués començat a apagar del tot.

Durant aquest cap de setmana els geòlegs ja havien detectat que l’activitat sísmica estava reduint-se, però les explosions eren igualment freqüents i la lava va començar a avançar ràpidament cap al mar. A hores d’ara, la lava es troba a menys d’un quilòmetre del mar. Avança lentament i s’espera que hi arribi aviat. Es creu que quan ho faci es produiran explosions pel canvi de temperatura entre la lava -a més de mil graus- i l’aigua del mar.

Els veïns de l’illa de La Palma mantenen l’esperança que l’erupció acabi aviat, però no es refien d’aquestes aturades sobtades perquè en els darrers dies també s’han registrat moments de molta calma que després es tornaven en episodis molt explosius. Per ara, els nens encara no van a l’escola per la por que alguna explosió faci explotar els vidres de les aules.

El volcà ja ha afectat l’habitatge de 6.000 persones, que han hagut de ser evacuades i només han tingut quinze minuts per desallotjar els seus pisos i endur-se el màxim de pertinences possible. Per ara, s’han destruït mig miler d’edificis i s’han vist afectades moltes plantacions agrícoles, que segons els experts no podran tornar a plantar fins d’aquí dues dècades, quan el sòl torni a ser fèrtil.

Comentaris

    fat boy 27/09/2021 11:14 pm
    L'unica solucio es que llencin a la Ines Arrimadas al crater del volca i aixi apaivagar la colera del Deu de la muntanya.

Nou comentari