El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Operació Palika: evitar que la costa catalana sigui el nou Gibraltar
  • CA

La Guàrdia Civil ha desplegat un operatiu, batejat com a Palika, a la demarcació de Tarragona per tal de tallar les ales a un suposat grup criminal que volia convertir la costa catalana en un nou Camp de Gibraltar. Un centre logístic del tràfic de droga, en concret del haixix. L’operació ha acabat, de moment, amb nou detinguts i cinc tones de la droga comissada així com diversos vehicles i embarcacions. La instrucció del cas ha anat a càrrec de diferents unitats de la Guàrdia Civil comandades pel Jutjat d’Instrucció número 3 de Reus.

Segons informa l’institut armat, la investigació va començar a principis de l’any 2021, quan membres de l’Agrupació de Reserva i Seguretat, la Brimo de la Guàrdia Civil, i patrulles fiscals feien controls a Vila-seca, a l’autopista AP-7. En aquest dispositiu es va observar una furgoneta que feia moviments estrans en acostar-se als agents. Quan li van ordenar l’aturada, el xofer va prémer el peu a l’accelerador i va fugir a gran velocitat. Poc després va abandonar el vehicle i va fugir a peu.

El conductor en tenia motius. Al vehicle hi portava 27 fardells de haixix, un total de 985,44 quilos que podrien tenir un valor de mercat de 2 milions d’euros. La furgoneta era un avís. Les pistes recollides i els indicis van fer sospitar als agents que la droga formava part d’una partida que havia arribat a la costa mediterrània a través d’embarcacions semirígides. La comandància de l’organització es va localitzar a Barcelona des d’on dirigia la importació i trànsit del haixix del Marroc a Catalunya cap a Itàlia o Bèlgica.

Les perquisicions van continuar. A principis d’agost de l’any passat, la Guàrdia Civil va detectar una nova partida, a la platja Waikiki. La quantitat no era gens menor, ans al contrari, un total de 68 fardells que arribaven als 2.417 quilos, que podrien tenir un valor de 4,8 milions d’euros en qualsevol mercat d’Europa.

Amb la pressió policial, i un sistema de vigilància al litoral, l’organització desmantellada va canviar d’estratègia. En primer terme, fer l’entrada per la costa barcelonina, que no va funcionar per un robatori en origen, i seguint el principi de si tu vols anar ben servit fes-te tu mateix el llit, intentant comprar una embarcació per fer ells mateixos el transport. El finançament de l’operació comportava portar droga des de Cadis per carretera i emmagatzemar-les a Barcelona des d’on organitzarien la venda.

Els investigadors, que van ensumar-se el canvi d’estratègia, van establir un operatiu policial a les principals vies de comunicació terrestre, i van interceptar a Màlaga un vehicle de l’organització carregat amb 9 fardells d’haixix amb un pes de 315 quilos. Posteriorment, es va realitzar un escorcoll en un garatge d’Algesires on s’havia adquirit la droga, descobrint 47 fardells més amb un pes de 1.400 quilos. Després d’aquesta última intervenció, el passat 29 de desembre de 2021 es van dur a terme 10 registres més Barcelona i Algesires, en els quals es va detenir 6 integrants de la xarxa. També es va desarticular un sofisticat laboratori per adulterar la droga.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Paraire a febrer 03, 2022 | 18:46
    Paraire febrer 03, 2022 | 18:46
    Els "consumidors" de tota aquesta droga adulterada també en son responsables de tant de moviment de mercaders amunt i avall d'estupefaents. Això també s'ha de posar en evidència i s'ha de denunciar. Vet aquí.
  2. Icona del comentari de: JordiP a febrer 04, 2022 | 10:48
    JordiP febrer 04, 2022 | 10:48
    Cal incrementar la duresa penal contra totes les baules de la cadena de la droga. Noes pot tenir pietat ni humanitat amb aquests que no en tenen, permetent-se de degradar èssers humans mentre ells guanyen diners. I no em vingue amb alló de "pobrets, no tenen cap altre possibilitat de sobreviure", perquè NO és veritat. El que sí és cert és que l'enverinament de la nostra gent és real. Guerra a la droga!
  3. Icona del comentari de: Guim a febrer 04, 2022 | 12:30
    Guim febrer 04, 2022 | 12:30
    Vaig llegir fa temps que la costa catalana els mafiosos l'anomenen "la costa nostra".

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa