Més de 4.000 migrants morts en un any en intentar entrar a l’Estat espanyol

La xifra de migrants que han mort intentant entrar a l’Estat espanyol es va disparara durant l’any 2021, segons les dades fetes públiques aquest dilluns per l’ONG Caminant Fronteres. En total, 4.404 persones haurien mort en un d’aquests intents, més del doble que els 2.170 casos que s’havien comptabilitzat el 2020. Es tracta d’un increment del 102.95%. La mitjana seria, per tant, de 12 víctimes mortals al dia. Del total de víctimes mortals, l’ONG ha xifrat en 628 les dones i en 205 els nens i nenes. El 94,8% de les víctimes segueixen sense ser identificades i 83 embarcacions van desaparèixer amb totes les persones a bord.

Segons les dades recollides per l’Agència Catalana de Notícies (ACN), hi ha una ruta que és clarament la més mortífera per a aquests migrants que intenten arribar a l’Estat espanyol perquè és la porta d’entrada a la UE: és la ruta que té com a destinació les illes Canàries. En aquest trajecte, s’han registrat 4.016 víctimes mortals en el total de 124 naufragis dels quals es tenen constància.

Segons la coordinadora de Caminant Fronteres, Helena Maleno, hi ha “factors polítics” que desencadenen aquesta situació tràgica. Maleno ha acusat els països de la Unió Europea de “manca de coordinació”, pel que fa a la voluntat de defensar la vida dels éssers humans i a la manca de “mitjans de rescat”. També els ha retret que les recerques d’embarcacions que naufraguen amb persones en perill són lentes.

Aquesta falta de reacció per part de les autoritats europees és paral·lela al fet que les rutes són cada dia més perilloses i més llargues, i que les condicions amb què viatgen les embarcacions són extremadament precàries, començant per la falta d’experiència de les persones que les piloten. A més a més, l’ONG Caminant Fronteres, denuncia que hi ha embarcacions de particulars i empreses que deneguen l’ajuda per por de ser criminalitzades.

Nou comentari