El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Interior investiga 50 mossos per les protestes post-sentència
  • CA

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha estat l’encarregat d’inaugurar la Jornada sobre l’auditoria d’ordre públic dels Mossos arran de les protestes per la sentència del procés, l’octubre del 2019. Aquesta tarda, a l’auditori del Complex Egara dels Mossos, Buch ha recordat que els 15 dies després de la decisió del Suprem el passat octubre es van registrar 877 manifestacions. D’aquestes un  20%  van tenir episodis violents. És a dir, , 67 mobilitzacions al dia, que multiplica per quatre la mitjana dels dos darrers anys.

 

En aquest marc, el director general de la Policia, Pere Ferrer, ha explicat que s’han fet 34 investigacions que impliquen a 50 agents que van participar en el dispositiu per les protestes. El 50% d’aquestes perquisions estan judicialitzades i les altres 17s’investiguen internament. D’aquestes la Divisió d’Avaluació de Serveis n’ha passat 9 a la Divisió d’Afers Interns. D’aquests expedients, dos han estat arxivats, una ha acabat amb suspensió de sou i feina,i sis encara obertes pero sense cap mesura cautelar per apartar els mossos de l’area d’ordre public. 

L’auditoria que es presenta aquesta tarda s’ha realitzat en cinc mesos de treball efectiu i més de mil hores de visionat. “Es tracta d’una visió de 360 graus”, ha comentat Buch per no centrar l’auditoria en les males praxis i les seves conseqüències disciplinàries i anar més enllà com el sistema de presa de decisions, la interpretació del canvi d’accions violentes o la comunicació.

 

El conseller ha insistit que la policia catalana treballa amb el “triangle societat catalana, representants polítics i la vocació de servei públic dels 17.000 mossos”.  En aquest marc ha subratllat  els cinc elements de la policia: “democràtica, neutralitat,  imparcialitat; proximitat imediació” . “Ara podem afegir transparència”, ha reblat per donar valor a l’autoevaluació del cos.

 

Entre els assistents a la presentació a més de la Prefectura, hi ha sindicats, entitats de drets civils com Iridia o representants polítics que van forjar el model policial dels Mossos. El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha reclamat però “saber quins casos concrets han estat aquests 34 investigats”. Tot apunta que una de les mesures de les properes accions serà l’ús del gas pebre. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa