El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Enxampat l’informàtic que furtava SMS amb els codis per treure diners dels caixers
  • CA

Gairebé 70.000 euros. Aquesta és la quantitat denunciada per l’entitat bancària que ha hagut de retornar als seus clients estafats per un grup de professionals del frau. Finalment, els Mossos van poder detenir dimecres i dijous de la setmana passada, els quatre homes que van orquestrar una estafa que se situa entremig del delictes informàtic i un robatori sofisticat a través de SMS. De fet, el cervell de l’operació treballava per l’entitat financera.

Segons ha explicat la policia, les perquisicions van començar el 31 de març arran d’una denúncia d’una entitat bancària que havia detectat reclamacions de clients pel reintegrament de diners del seu compte, a través de caixers automàtics, de manera fraudulenta. el sistema utilitzat pels estafadors tenia una plantilla fixa. Primer, el client so·licitiva un codi SMS per poder reintegrar diners sense utilitzar la llibreta o la targeta. Un cop rebut el codi s’adonaven que no era vàlid perquè algú ja l’havia utilitzat.

De fet, l’entitat afectada ja feia dies que patia aquest tipus d’atac contra els comptes del seu client. La policia informa que el primer cas es va registrar el 17 d’agost de l’any passat i des de llavors i fins a la data de les detencions, els lladres van efectuar 184 reintegraments, alguns de consecutius, que oscil·laven entre els 400 i els 500 euros d’un total de 21 caixers de la mateixa entitat. El valor total comptabilitzat fins ara és de 69.420 euros.

Tot i que els clients afectats podien trobar-se a qualsevol punt de l’Estat espanyol, els detinguts realitzaven sempre els reintegraments des de caixers a Catalunya. Concretament, a Barcelona, a Tarragona i a Reus. El banc va retornar els diners als clients de les diferents poblacions de tot l’Estat espanyol, per la qual cosa va ser l’únic perjudicat com a conseqüència d’aquesta estafa.

Primeres pistes

Els investigadors van poder determinar que darrere dels moviments fraudulents als comptes bancaris hi havia dos homes que podrien amb bons coneixements informàtics. La policia va seguir el rastre d’aquestes operacions que els va portar directament a un dels detinguts. Era un vell conegut de la policia amb un llarg historial d’estafes bancàries. Curiosament, el sospitós treballava ara com a “tècnic programador de sistemes per l’empresa externa contractada per l’entitat afectada per gestionar els missatges SMS” que donen la clau pels reintegraments als caixers. Així aprofitava la seva posició com a treballador de l’empresa i interceptava les peticions de reintegrament via SMS dels clients. Llavors, facilitava el codi interceptat als seus col·laboradors perquè fessin de manera immediata els reintegraments d’efectiu abans que els clients.

Els Mossos van seguir la pista i van poder identificar els pressumptes autors. L’estafa va durar fins dijous amb tres entrades als seus domicilis a Reus i van intervenir diversos equips informàtics així com la roba que els detinguts portaven quan feien els reintegraments. La investigació s’ha saldat amb 182 reintegraments fraudulents acreditats però no es descarta que pugui haver altres clients afectats per aquesta estafa.

Els quatre detinguts tenen 21, 28 i dos de 25 anys, de nacionalitats argentina, colombiana i espanyola i veïns de Reus. La policia els acusa com a presumptes autors d’un delicte continuat d’estafa bancària.Tres dels detinguts van passar dissabte a disposició del jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de Reus i el jutge va decretar ingrés a presó per a dos d’ells i llibertat amb càrrecs per al tercer. El quart detingut va ser deixar en llibertat després de declarar a comissaria.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa