El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Dos detinguts en una operació dels Mossos contra el jihadisme a Roda de Ter
  • CA

 

Els Mossos d’Esquadra han detingut dues persones en una operació antijihadista a Roda de Ter (Osona). Es tracta de dos homes de nacionalitat marroquina de 26 i 37 anys. L’operació ha començat a les quatre d’aquesta matinada i s’han fet escorcolls a tres domicilis de la localitat. Aquesta actuació s’està desenvolupant a partir d’una investigació liderada pel Jutjat Central d’Instrucció número 3 de l’Audiència Nacional espanyola per presumptes delictes relacionats amb el terrorisme jihadista. Segons ha explicat el conseller d’Interior, Jordi Jané, en declaracions a Catalunya Ràdio, els arrestats formaven una cèl·lula de propaganda i captació jihadista que havien aconseguit adoctrinar a dues dones catalanes, una de Roda de Ter i una altra de Manlleu.

Segons la policia catalana, la investigació es va iniciar després de detectar que l’activitat dels detinguts estava dirigida a la captació i radicalització de persones i també haurien realitzat accions d’enaltiment del terrorisme i incitació a cometre delictes de terrorisme. El conseller d’Interior ha explicat que els dos detinguts, d’origen magribí, tenien una “activitat potent a la xarxa”, des d’on difonien missatges jihadistes. A més, ha assegurat que havien adoctrinat a dues dones catalanes, una de Roda de Ter i una altra de Manlleu, que “se sentien ja jihadistes” i que estaven “disposades a morir per aquesta causa”. Jané ha explicat que aquests casos d’adoctrinament van ser detectats per vigilants locals i policies municipals, en el cas de Roda de Ter el maig del 2016.
 

Els Mossos estan escorcollant tres domicilis a Roda de Ter dels dos detinguts i s’està obtenint tota la informació dels seus ordinadors i telèfons mòbils per saber “quines podrien ser les seves intencions”, segons Jané. El conseller ha explicat que els detinguts tenen antecedents policials no tots lligats a l’àmbit jihadista, com ara delictes violents, de lesions i amenaces “cridant ‘Alà és gran'”. El conseller ha afegit que, més enllà de “contactes directe” a la xarxa, en aquests moments no es pot afirmar que els dos detinguts tinguessin “una relació més intensa amb Estat Islàmic”, tot i que caldrà analitzar les dades que s’obtinguin durant els escorcolls. Està previst que els detinguts siguin traslladats dijous a Madrid perquè declarin divendres a l’Audiència Nacional.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa