El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El virus de la mononucleosi podria ser la principal causa de l’esclerosi
  • CA

L’esclerosi múltiple podria tenir el seu origen en el virus d’Epstein-Barr, el virus de la mononucleosi, la també coneguda com a malaltia del petó. L’estudi que apunta en aquesta direcció s’ha publicat aquest dijous a la revista Science. La investigació ha revisat les dades de deu milions de militars dels Estats Units que han estat analitzats durant vint anys. 995 d’ells van ser diagnosticats de la malaltia durant el seu servei, el que finalment ha conduït a aquesta gran troballa. L’exèrcit fa anàlisis de sang als militars cada dos anys per vigilar el VIH, el que va permetre descobrir que entre 1993 i 2013, tots els soldats que van desenvolupar l’esclerosi múltiple eren -menys un- positiu del virus Epstein-Barr.

Els autors de l’estudi han descobert que el risc de desenvolupar aquesta malaltia en els reclutes que no tenien el virus de la mononucleosi es multiplicava fins a 32 cops després de la infecció. “Aquests resultats no poden explicar-se per cap factor de risc conegut i suggereixen que el virus d’Epstein-Barr és la principal causa de l’esclerosi múltiple“, apunten els autors per defensar la seva tesi.

Aquesta troballa científica és molt important perquè podria canviar la manera de tractar l’esclerosi múltiple i, per tant, milloraria la vida de moltes persones. Un dels tractaments més eficaços contra l’esclerosi múltiple actualment són els anticossos monoclonals anti-CD20, però atacar directament el virus de la mononucleosi podria suposar molts avantatges pels pacients.

L’esclerosi múltiple és una malaltia degenerativa que afecta el cervell i la medul·la espinal, és a dir, el sistema nerviós central, que pot provocar discapacitat. Amb l’esclerosi múltiple, el sistema immunitari ataca la beina protectora, la mielina, que recobreix les fibres nervioses i causa problemes de comunicació entre el cervell i la resta del cos. Amb el temps, la malaltia pot causar la deterioració o malformació permanent dels nervis.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa