El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Un veí cuida des de fa 40 anys un mas colonial del segle XIX abandonat
  • CA

Un veí de Bítem, al nord de Tortosa, fa 40 anys que manté de manera desinteressada la masada d’en Gasol, un mas d’estil colonial del segle XIX abandonat per la Generalitat, que fa temps que li busca un ús. En Joan Josep recorda que de petit, quan plovia, ja corria cap al mas per intentar que l’aigua que es filtrava pel sostre de l’edifici principal de la colònia no fes malbé els pisos inferiors. Les golfes estaven cobertes amb plàstics i diversos recipients per recollir l’aigua que es filtrava pel sostre.

Després d’unes reformes d’urgència es va arreglar el sostre i ara ja no hi ha filtracions, però la resta de la colònia agrícola segueix en un estat molt precari i en Joan Josep, fidel al seu compromís altruista amb la masada d’en Gassol, continua cuidant l’edifici i el seu jardí, tot i que últimament pateix pel futur incert del mas, ja que s’està fent gran i cada vegada té menys energia per continuar amb la tasca, tal com explicava fa uns mesos al mitjà local A Prop Ebre.

La finca està a tocar de la carretera que va de Tortosa a Tivenys, tot i que no es visible perquè la vegetació la manté amagada dels ulls dels curiosos. L’empresari i polític català Isidre Gassol va comprar 200 hectàrees de terreny a finals del XIX, després de tornar de Cuba, on havia fet fortuna. Gassol volia viure en una zona amb un clima semblant al que havia gaudit durant la seva estada a Amèrica i Bítem reunia tots els requisits.

Allà hi va construir una colònia agrícola on, a més de casa seva, hi havia habitatges per als treballadors de la finca i diverses fàbriques. També va engegar diversos cultius de cereals i va plantar cítrics i arbres de fruita dolça. El 1936 la Generalitat va comprar la finca i, sorprenentment, en va conservar la propietat durant el franquisme. El president Tarradellas va mostrar interès pel mas, que va ser sotmès a unes obres de reforç per assegurar l’estructura.

L’Ajuntament de Tortosa, que va declara la masada d’en Gassot Bé Cultural d’Interès Local, fa anys que negocia amb la Generalitat la cessió de la finca per donar-li un nou ús, però fins ara no ha aconseguit cap avenç.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa