Catalunya és un país molt ben valorat per al turisme internacional gràcies a la seva bellesa paisatgística, arquitectònica i cultural. Cada estiu, les platges paradisíaques de la costa catalana, especialment les de les comarques de la Costa Brava, s’omplen de gom a gom de persones que aprofiten les seves vacances per fer parada al litoral o gaudir d’una estada més llarga. Els principals reclams de la zona són els poblets costaners i les cales amagades, però a banda de veure platges plenes, a l’estiu també s’omplen els bars i restaurants de la zona per recuperar forces després d’un dia sota el sol amb un bon àpat mediterrani. Segons la prestigiosa revista internacional ‘National Geographic’, el poble de Catalunya on hi ha una millor gastronomia -tot i que també apunta que hi ha bon menjar arreu- és Cadaqués (Alt Empordà).
El motiu pel qual el mitjà nord-americà destaca especialment aquesta població és pel suquet de peix, un plat que té el seu origen en els pescadors del territori i que transmet el sabor mariner de la zona. Aquest és un dels plats més tradicionals de l’Empordà, però també es poden trobar moltes altres elaboracions amb peix o marisc. A la Costa Brava -igual que arreu de Catalunya-, però, no només s’hi poden trobar ofertes gastronòmiques per als amants del mar i els sabors marítims, sinó que també s’hi poden trobar altres plats tradicionals de la cuina mediterrània.

Possibilitats per a totes les carteres
L’oferta gastronòmica de Cadaqués, a banda de variada, també és apte per a tots els tipus de carteres. És a dir, hi ha establiments ideals per fer una parada just després de sortir de la platja, prendre alguna cosa i menjar quatre tapes, però també hi ha restaurants ideals per entaular-se i descobrir els secrets de la cuina mediterrània. Aquest és, per exemple, el cas del Compartir, el local de Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch -els xefs del Disfrutar (Barcelona), que ostenta 3 estrelles Michelin i és considerat el millor restaurant del món- que planteja una oferta gastronòmica tradicional, però amb l’afegit que tots els plats s’han de compartir entre els comensals. Un pas més enllà del ‘pica-pica’ de tota la vida.
Ara bé, cal tenir en compte que el preu d’una experiència gastronòmica d’aquestes característiques és més car que prendre unes tapes a peu de platja. Un dels locals on es pot fer aquest segon tipus d’àpat és, per exemple, el bar Marítim, un local gairebé centenari -originari del 1935- pel qual hi ha passat grans celebritats de la cultura, com Salvador Dalí, entre d’altres.
Maritim Bar, Cadaqués
— Sophia (@BilSophia) November 26, 2023
IG: sophia.bil pic.twitter.com/RdurWDtx0c