El TC belga debatrà demà sobre el delicte d’injúries a la corona arran del cas Valtònyc

El Tribunal Constitucional de Bèlgica oferirà aquest dijous el seu determinant punt de vista sobre el procés d’extradició del raper Josep Miquel Arenas, conegut com a Valtònyc. El cantant està condemnat a tres anys i mig de presó per enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i amenaces per les lletres de diverses de les seves cançons.

La justícia espanyola reclama l’extradició de Valtònyc a Bèlgica des de fa tres anys. No obstant això, un jutjat de primera instància belga no va acceptar la seva extradició i ara la decisió està en mans del Tribunal d’Apel·lació de Gant. Aquest òrgan va preguntar al Tribunal de Justícia de la Unió Europea si es podia retornar el cantant a Espanya pel seu delicte d’enaltiment del terrorisme, però la resposta va ser negativa. Per tant, el tribunal de Gant ara està estudiant si Valtònyc pot ser extradit pels delictes d’injúries a la corona i amenaces.

Un dels requisits per poder aprovar l’euroordre contra el cantant és que hi hagi un equivalent a la legislació belga. Per tant, el Tribunal d’Apel·lació de Gant ha preguntat al Tribunal Constitucional del país si existeix aquest precedent. A més, també ha demanat al TC belga si els delictes pels quals s’acusa Valtònyc són contraris a la llibertat d’expressió. El Tribunal Constitucional respondrà aquest dijous a aquestes qüestions i pot decantar la decisió del Tribunal d’Apel·lació.

Valtònyc va assistir a una vista oral al TC i els seus advocats van argumentar que la llei belga d’injúries a la corona limita la llibertat d’expressió. D’altra banda, el govern belga va defensar aquesta normativa vigent des del 1847, on s’estableix que els insults al rei són castigats amb tres anys de presó. Val a dir que la decisió sobre si el raper és retornat a Espanya o no recau en el Tribunal d’Apel·lació de Gant. El que farà el Tribunal Constitucional és donar el seu punt de vista sobre el cas. De fet, si el Tribunal d’Apel·lació optés per l’extradició, el cantant podria recórrer la sentència en última instància al Tribunal de Cassació belga.

Nou comentari