El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El toc de queda, en municipis de més de 10.000 habitants i 250 casos

El toc de queda que el Govern prepara afectaria els municipis de més de 10.000 habitants que tinguin una incidència acumulada a 7 dies de 250 casos o més per cada 100.000 habitants. La resolució s’està treballant per presentar-lo al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que l’ha de validar. El Govern vol que entri en vigor de dijous a divendres, entre la una i les sis de la matinada. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha explicat que el Procicat es reuneix a hores d’ara per recollir “la lletra petita” de les mesures, dirigides a aturar “l’elevadíssim número de contagis” que obliguen a “reduir el màxim la mobilitat entre la població”. “Som conscients de l’impacte que tenen a tots els nivells sobre la ciutadania aquestes mesures, ens ha hagués agradat fer-ho amb antel·lació però el virus no avisa”, ha remarcat Plaja.

El Govern assegura que “no contempla” que el TSJC no avali les mesures que demana aplicar, tot i que reconeix que suposen una afectació important als drets fonamentals de les persones. Plaja ha assegurat que les mesures no satisfan tothom però que s’han de prendre tenint en compte les opinions dels experts. “S’han pres les mesures que segons ells poden ajudar a frenar l’avançament de la variant Òmicron”, ha afegit. La portaveu ha comentat que el Departament d’Interior treballarà en dispositius per controlar que les mesures es compleixen.

Plaja ha justificat que Catalunya sigui l’únic indret d’Europa amb toc de queda per la “idiosincràsia de cada territori”. La portaveu ha comentat que “s’avaluen les decisions que es prenen arreu d’Europa” i ha apuntat que tot i així “hem de prendre les nostres decisions”. “Hem vist diversos països europeus que fa setmanes que estan immersos en tancaments importants de sectors i serveis”, ha afegit. Plaja ha negat que la mesura sigui només per frenar els botellots.

La pandèmia, desbocada

Les dades del Departament de Salut d’aquest dimarts mostren un empitjorament important de l’evolució de la pandèmia a Catalunya. Salut ha notificat 33 persones més ingressades en hospitals catalans, un fet que eleva la pressió hospitalària fins els 1.313 pacients hospitalitzats amb Covid. A més a més, la dada d’ocupació de llits de crítics és especialment dolenta amb un increment de 30 persones més de cop. Les unitats de cures intensives tenen avui a Catalunya 340 persones en estat crític. Destaca la xifra de morts notificades avui: 68 més, elevant el balanç a 24.374 defuncions.

Els nous casos confirmats per proves PCR i tests d’antígens (TA) han fet també un salt en volum. Salut notifica aquest dimarts 11.434 nous. El risc de rebrot suma 71 punts i se situa en 1.250. La velocitat de propagació o Rt baixa lleugerament fins a 1,67%, tot i que continua sent un valor elevat. La incidència acumulada a 14 dies passa a 771,38 casos per cada 100.000 habitants. La taxa de positivitat puja fins a 11,50%.

Les dades de la pandèmia han fet que el Govern decidís finalment tornar a un escenari de restriccions dures amb toc de queda inclòs. Aquesta mesura, que es vol implementar la nit de dijous a divendres, implicaria que la mobilitat estaria prohibida entre la 1 i les 6 de la matinada. Cal que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) avali la mesura prèviament. També s’han fixat límits en els aforaments a la restauració (50% a dins i 100% exteriors), gimnasos, cultura, esports federats i comerç (70%). Les reunions es limiten a 10 persones màxim.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Isdre a desembre 21, 2021 | 12:54
    Isdre desembre 21, 2021 | 12:54
    Qom sempre tard i malament. Senyors del govern, necessitem mes inversió en sanitat. Ja fa molts anys i vostès a la seva. Però de metges i enfermeres no hi feu inversions ninguna.
  2. Icona del comentari de: ciutadà a desembre 22, 2021 | 08:01
    ciutadà desembre 22, 2021 | 08:01
    L'inversió principal, l'única que importa als polítics és el seu sou. El demés per a ells son endergues.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa