El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Tècnics d’ambulàncies i gestors del 112 i 061 fan front comú per a la internalització
  • CA

Plataformes i sindicats del transport sanitari i de la gestió de les emergències a Catalunya han celebrat aquest divendres una reunió per treballar en futures accions conjuntes per a la internalització del sector, en què la majoria dels professionals treballen per a empreses subcontractades. La reunió ha estat convocada pels col·lectius Tècnics en lluita i Salvem les Ambulàncies amb l’objectiu de fer un “front comú” entre totes les organitzacions, segons han remarcat, i amb la vista posada al Parlament, on la CUP va registrar el juliol una proposició de llei per a la internalització del transport sanitari. Plataformes i sindicats volen convocar mobilitzacions en els propers mesos per aconseguir un “servei públic, eficaç i segur”.

Representants de les diverses organitzacions treballaran en les properes setmanes en un calendari de mobilitzacions i preveuen convocar-ne una de central per al dia en què es voti al Parlament l’admissió a tràmit de la proposició de llei. La proposta de la CUP busca que el transport sanitari sigui gestionat directament pel Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), que és una empresa pública.

Segons han explicat en una roda de premsa posterior a la reunió els representants de plataformes i sindicats, uns 5.000 treballadors formen part del sector del transport sanitari i el 90% del servei està externalitzat, subcontractat en diverses empreses.

Els participants a la reunió han destacat el “triomf” que significava haver-se trobat totes les plataformes i pràcticament tots els sindicats del sector amb l’objectiu d'”unificar la lluita” i aconseguir més visibilitat, després d’anys de reivindicacions més aviat per separat.

Els representants dels treballadors han coincidit a destacar que el principal objectiu és la internalització i que aquesta hauria de ser de tot el servei, des de qui despenja el telèfon per atendre l’emergència fins a les ambulàncies. També han denunciat la “precarietat” del sector tant en les condicions laborals com del servei que ofereixen.

En aquest sentit, han advertit de la manca de seguretat del servei. Un dels portaveus de Tècnics en lluita, Samuel López, ha posat com a exemples de la inseguretat a les ambulàncies “rodes desgastades, bases denunciades per Inspecció de Treball, falta de desinfecció correcta, ampolles de desinfectant sense etiquetar, ‘sterillium’ [solució desinfectant] omplert amb aigua per augmentar-ne el nivell i treballadors a qui no es renta la roba”.

També han atribuït la falta de seguretat a la “manca de formació” i l'”alta eventualitat” i, a més, han lamentat manca de proves diagnòstiques de la covid-19 entre els treballadors.

Abans de la reunió, els convocants havien apuntat la possibilitat de convocar “accions contundents” i, fins i tot, una vaga sense complir els serveis mínims per forçar el Govern a negociar la internalització. En aquest sector, se solen decretar serveis mínims molt alts i això fa que l’impacte de les aturades sigui relativament baix.

Amb tot, els representants dels treballadors a la reunió han advocat, d’entrada, pel diàleg i les mobilitzacions i pràcticament han descartat aquesta opció extrema. Alguns representants de sindicats han coincidit a assenyalar que no volen tenir l’opinió pública en contra amb una mobilització “agressiva”, en paraules del portaveu de la Intersindical. També han argumentat que la imatge pública i l’aportació a la societat són el “el major baluard” i aquesta és una “línia” que no s’ha de trepitjar, en paraules del portaveu de la UGT.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa