El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Somescola convoca una manifestació contra el cop judicial a la immersió

La plataforma que agrupa entitats en defensa del model lingüístic català als centres educatius, Somescola, ha anunciat l’organització d’una “gran mobilització” que pretèn convertir-se en “un posicionament de país” el pròxim 18 de desembre a Arc de Triomf, a Barcelona. Així ho ha explicat Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural i un dels tres ponents que ha explicat el resultat de la sessió plenària de la plataforma celebrada aquest dilluns. Aquesta és la resposta a l’aval del Tribunal Suprem a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Cataluna (TSJC) que imposa un 25% de castellà obligatori a les aules catalanes. Pròximament, però, la plataforma assegura que presentarà més accions en la mateixa línia de denúncia.

En un comunicat, la plataforma manifesta que el model d’escola catalana està consolidat i avalat durant dècades i defensa que la immersió lingüística és “un model d’èxit”. Per això, considera “intolerable” la “intrusió” dels tribunals per regular la política educativa i avisa que és la docència, i no els juristes, qui ho ha de fer. “Que un jutge determini de manera arbitrària el percentatge d’hores que calen per aprendre una llengua és un escarni als professionals de l’educació”, recull el manifest.

La plataforma adverteix que sentències com la del TSJC, ara avalada pel Suprem, abonen arguments “falsos i perillosos d’instrumentalització” de l’educació i la llengua i denuncia que no és un cas aïllat. “Els continus atacs polítics i judicials contra la llengua catalana i l’educació en català responen a una voluntat de minoritzar la llengua catalana en tots els seus usos socials”, asseguren.

Davant d’això, es reafirmen en el fet que l’escola catalana ha de seguir sent un “actor cabdal” que afavoreixi la inclusió i la cohesió social i alerten que la situació del català a les aules viu una situació “crítica”. Així mateix, insta a les institucions a “blindar” el consens de país aprofitant el marc polític generat amb el Pacte Nacional per la Llengua. A banda, demana al govern espanyol que respecti aquests grans acords.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: vendetta a novembre 30, 2021 | 08:04
    vendetta novembre 30, 2021 | 08:04
    hippys tous, a catalunya en catala

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa