El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Sanitat prepara una norma per expulsar el tabac de terrasses i cotxes
  • CA

El Ministeri de Sanitat ha redactat un esborrany que proposa “abans de l’any 2023” incrementar els impostos a les cigarretes i els seus derivats, i augmentar el nombre d’espais lliures de fum per tal que no es pugui fumar a les terrasses de bars i restaurants ni dins dels cotxes. L’agència Europa Press ha tingut accés a aquest document, que també s’ha enviat a societats científiques i comunitats autònomes perquè realitzin aportacions abans del 15 de desembre.

Ara bé, es tracta d’un document “tècnic” i “molt preliminar“, segons fonts sanitàries. Així, el document encara ha de rebre les aportacions tant del sector sanitari com del jurídic. L’objectiu d’aquesta nova llei antitabac -que no s’actualitza des del 2010- és que l’Estat espanyol aconsegueixi arribar a l’objectiu fixat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) d’arribar a una “reducció relativa al 30% en el consum de tabac de cara a l’any 2025“, davant de les dades que es tenien l’any 2010.

Així doncs, Sanitat té la intenció de baixar en un terç el 2030 la mortalitat prematura per malalties no transmissibles, com patologies cardiovasculars, càncer, diabetis i malaltia respiratòria crònica, juntament amb reduir la taxa de fumadors diaris un 5% el 2040, especialment en els joves de 14 anys a 18 anys, on es pretén arribar fins el 7%.

Pel que fa als joves de 15 a 24 anys, l’objectiu és reduir el seu consum en un 20%. “És factible si es posen en marxa el mes aviat millor les mesures recollides en aquest pla integral que suposaran la base de la política nacional sobre tabaquisme”, s’explica en aquest document de Sanitat.

La principal mesura que recull aquest esborrany és “impulsar la revisió de la fiscalitat per aconseguir un increment i aproximació del preu de tots els productes del tabac i dels dispositius d’escalfament utilitzats pel seu consum”. Si aquesta mesura acaba tirant endavant, comportaria un important augment del preu de les cigarretes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa