L’addicció al tabac és una de les principals causes de malalties i mort prematura al món, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Per tal de fer front a l’epidèmia que suposa el tabaquisme, els governs i les organitzacions mundials han posat en marxa en els darrers anys diverses normatives. A mesura que naixien aquestes regulacions, però, la indústria tabaquera també s’adapta a les noves restriccions del mercat per continuar oferint nous productes que s’emmotllessin a les escletxes legals de les restriccions. El darrer producte que ha arribat a Catalunya -que ja fa anys que existeix en altres punts d’Europa, com Suècia, o els Estats Units- és l’snus blanc, un producte estimulant sense fum que conté dosis altes de nicotina i que, a diferència del rapè -un preparat de la fulla del tabac pensat per consumir a través de la via respiratòria-, es consumeix a través de via oral. Concretament, col·locant la bosseta de nicotina sota la geniva per absorbir la substància a través de les glàndules salivals.
Segons dades del Departament de Salut, encapçalat per la consellera Olga Pané, un 14,3% dels joves d’entre 14 i 18 anys ha consumit alguna vegada snus. Es tracta d’una pràctica cada vegada més recorrent entre les noves generacions davant la “falsa sensació” que es tracta d’un producte que, a diferència del tabac convencional -bé sigui a través d’una cigarreta industrial com d’enrotllar-, no provoca tanta addicció. Lluny d’aquest pensament, l’elevat volum de nicotina que concentra l’snus també pot generar grans addiccions: “És un producte que també pot crear dependència i addicció, ja que, com el tabac convencional, també porta nicotina”, argumenta el cap del servei de prevenció i control del tabaquisme i de les lesions de salut pública del Departament de Salut, Josep Maria Suelves, en conversa amb El Món. L’expert alerta que aquest producte de consum per via oral, com el tabac convencional, també “augmenta la pressió arterial”, accelera el “ritme cardíac” i aguditza la possibilitat de desencadenar diverses malalties: “El fet que no estigui regulat i s’avisi dels riscos que comporta pot ser un parany per a la gent més jove que comença a consumir”, assevera Suelves, que recorda que cada vegada és més freqüent iniciar-se en aquest món durant l’adolescència.

Les diferències amb el tabac convencional
Segons un informe elaborat pel Ministeri de Sanitat, capitanejat per Mónica García, s’han arribat a localitzar bosses d’snus amb 47,5 mil·ligrams de nicotina per dosi -tot i que la mitjana és de 8,8 mg per dosi-, dels quals més de la meitat de la nicotina acabant sent absorbida per la sang, xifra que equival a tres cigarretes convencionals. És a dir, que les dosis de nicotina d’aquest nou producte són significativament més elevades que les del tabac tradicional. Ara bé, aquesta diferència en la quantitat de nicotina no implica que sigui més recomanable fumar tabac convencional, ja que els efectes per a la salut del consumidor són igual de negatius: “No podem fer una comparativa entre els dos productes per dir quin és millor i quin és pitjor. Tots dos són nocius és fonamental evitar-los”, argumenta el cap de prevenció del tabaquisme de Salut. En aquest sentit, el doctor Jacobo Sellarés, pneumòleg de l’Hospital Clínic de Barcelona i expert en tabaquisme, apunta que la nicotina sintètica de l’snus és “altament addictiva” a causa de la manera de consumir-la: “La idea d’aquest producte és absorbir-lo per via oral i de manera crònica”, argumenta.
És per aquest motiu que és més “probable” per als consumidors d’aquestes bossetes de nicotina originàries del nord d’Europa desencadenar problemes a “nivell bucal i genival”, però no tenir tants riscos en desenvolupar càncers de pulmó -tot i que sempre existeix la possibilitat-, ja que es tracta d’un producte sense fum. No obstant, un “metaanàlisi” sobre aquest producte, realitzat pel Nacional Center for Biotechnology Information (NCBI), també ha permès als investigadors descobrir que els consumidors de snus -i que no han consumit tabac convencional en cap moment- tenen més risc de desenvolupar “càncer gastrointestinal”. És a dir, que el risc de contraure malalties s’accentua consumint algun dels dos productes: “Hem d’avisar dels grans riscos que té per a la salut”, exclama el doctor Sellarés.

Una nova regulació “urgent”
A diferència dels productes de tabac convencional i les cigarretes electròniques, l’snus no compta amb una regulació vigent que marqui en quins espais està permès el seu consum, però sobretot, en quins establiments està permesa la seva venda. A hores d’ara, de fet, aquestes bossetes de nicotina es comercialitzen principalment a través d’internet, però també comencen a establir-se en alguns estancs. És per aquest motiu que els especialistes consideren que cal “una normativa urgent”: “És un producte relativament nou, i el fet de provenir dels països del nord d’Europa encara el fa més atractiu per a la gent més jove. Hem de crear mecanismes per frenar-lo”, argumenta el cap de prevenció del tabaquisme del Departament de Salut. Suelves considera que caldria seguir, en certa manera, els passos que ha seguit el govern espanyol per combatre el consum de cigarretes electròniques prohibint, d’entrada, els productes aromatitzants -els quals ja estaven prohibits en el tabac convencional: “Hem de marcar els límits”.
De fet, de la mateixa manera que amb les cigarretes electròniques -força esteses entre el jovent-, aquestes bosses de nicotina s’utilitzen, entre d’altres, com un nou mecanisme per “deixar de fumar”. Ara bé, com que no existeix una normativa, els consumidors sovint les usen de manera “recreativa”. Aquesta regulació, tal com també apunta l’informe elaborat pel Ministeri de Sanitat, permetria establir unes directrius a seguir per als consumidors, però també pels fabricants -que sovint són les mateixes empreses de la indústria que elaboren els productes de tabac convencional-, ja que com que aquestes bosses de snus “provenen de diferents productors” contenen diferents quantitats de nicotina: “En considerar les bossetes de nicotina com una opció per a deixar de fumar, cal anar amb compte per a evitar els casos de doble ús, com sol ocórrer amb els usuaris de cigarrets electrònics. Per tant, a més de la vigilància del mercat, es necessita una recerca independent per a estudiar els patrons d’ús en diversos subgrups de la població, que també hauria d’incloure als no fumadors”, apunta l’informe del govern espanyol.
Els experts consideren aquesta regulació també hauria de servir per “limitar” els espais i les franges d’edat -tal com ja està establert amb el tabac convencional- en què està permès el consum d’aquesta nova substància. De fet, en els darrers mesos diversos governs mundials, com el Britànic, ja han pres mesures per reduir el tabaquisme als seus països. A banda, el passat 17 de setembre, la Comissió Europea (CE), seguint les directrius de la normativa de l’any 2009, també va recomanar als estats membre prohibir fumar tabac i utilitzar cigarretes electròniques en espais a l’aire lliure com les terrasses de bars i restaurants per “protegir” la ciutadania -i en particular joves i infants- dels efectes nocius d’aquests. A hores d’ara, però, el govern espanyol no ha anunciat si preveu seguir les recomanacions de Brussel·les o buscar altres mecanismes menys restrictius per combatre el tabaquisme. Sigui com sigui, la decisió que adopti l’executiu de Pedro Sánchez, i per conseqüència el Govern, haurà de fer front, també, a les noves maneres de consumir nicotina com l’snus.