El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Salut vol deixar de comptar tots els casos de Covid a partir de l’abril
  • CA

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha anunciat canvis en la gestió de la pandèmia i a partir de l’abril el departament deixarà de comptar tots els casos de Covid-19 per centrar-se en la recollida de mostres en punts clau per conèixer la incidència del virus a cada moment. En una entrevista a RAC1, Argimon ha explicat que Salut canviarà els protocols sempre que la majoria de casos continuïn sent lleus, com fins ara, i ha avançat que en el cas de no tenir símptomes o de tenir símptomes lleus no caldrà a un centre mèdic a fer-se la prova i tampoc es tractaran igual les quarantenes.

Argimon ha recordat que l’arribada de la variant Òmicron ha provocat una explosió de casos i que en l’últim unes 800.000 persones s’han contagiat de Covid-19, la majoria amb símptomes lleus. De cada 1.000 persones que s’infecten, 0,6 acaba a l’UCI, mentre que fa dos mesos la taxa era set vegades més alta. Les autoritats sanitàries confien que la pandèmia segueixi la seva evolució natural cap a una versió menys letal de la malaltia i compten que en pocs mesos la majoria de la població tindrà alguna mena de protecció contra el virus, sigui amb la tercera dosi o perquè han passat la malaltia.

La idea del departament de Salut és substituir el control de tots els casos de Covid que es produeixen a Catalunya per un sistema de vigilància que recollirà mostres en diferents punts –que es dividiran en zones d’entre 300.000 i 500.000 habitants– per poder fer una estimació de la incidència del virus en casa moment. Malgrat tot, Argimon ha recordat que la pandèmia ha fet moltes “giragonses” en dos anys i que fer la transició cap al nou model de gestió requerirà temps.

Així mateix, en aquesta nova fase de la gestió de la pandèmia es podrien flexibilitzar les quarantenes, si bé les persones amb símptomes hauran de quedar-se a casa com fins ara. Salut també vol evitar que les persones que només tinguin símptomes lleus vagin als centres mèdics per no saturar-los.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa