Canvi de normes a les residències per frenar l’entrada d’Òmicron

La Generalitat ha ajustat el document de Salut Pública de mesures de mitigació a l’àmbit de residències de gent gran, de persones amb discapacitat, centres de dia de gent gran i centres i serveis diürns de persones amb discapacitat, per prevenir la possibilitat d’entrada de la nova variant Òmicron, informa el Govern a través d’un comunicat aquest dijous. En cas de brot per la nova variant, tant els treballadors no immunitzats com els immunitzats que hagin estat en contacte estret, hauran de fer quarantena de 14 dies al seu domicili. Aquest mateix procediment s’establirà en aquells usuaris considerats contactes estrets que hauran de fer quarantena en una habitació individual.

Aquesta mesura es prendrà en centres residencials, centres de dia per a persones grans i centres de serveis d’atenció diürna per a persones amb discapacitat no integrats en centres residencials. A banda, tots els centres es reforçaran les directrius internes de prevenció i control d’infeccions, especialment en els espais comuns. També s’evitarà l’assistència dels professionals a sessions, congressos o reunions presencials. En els centres residencials, es manté la normalització de les visites i de les sortides dels residents però s’adaptaran les condicions per accedir als mateixos recintes residencials per les visites i es controlarà els residents a la seva tornada.

Pel que fa a les residències verdes i taronges, els visitants hauran de mostrar el certificat digital Coivd per accedir al centre, i en el cas de no disposar-ne, se li oferirà realitzar un TAR. Si una residència es troba en fase II, a la mesura anterior s’afegeix la presentació d’una declaració responsable de no tenir símptomes, de no haver tingut contacte amb persones sospitoses, probables o confirmades de Covid, no haver estat en espais de major risc com a mínim des de fa 14 dies, així com la responsabilitat d’haver tingut especial cura de mantenir la bombolla de convivència en els darrers 7 dies.

També, en fase II, es limitarà el número de visitants a un màxim de 2 persones de forma simultània per a cada resident, en espais diferenciats d’altres usuaris. I finalment, la realització d’un TAR als residents en mostra nasal 48 hores després de la tornada d’una sortida d’un dia i just en el retorn a la residència en sortides de 2 dies o més.

Reforç dels cribratges a professionals en residències i centres de dia

La nova versió del protocol de Salut Pública de mesures de mitigació, augmenta la freqüència dels cribratges a professionals, voluntaris i alumnes en pràctiques en tots els centres residencials i centres de dia. En aquesta nova fase, les persones vacunades es realitzen un test antigènic a la setmana i a les persones no vacunades o incorrectament vacunades, 2 a la setmana (un d’aquests ha de ser PCR). A més, es reconduirà l’activitat dels voluntaris no vacunats cap a àrees de menor impacte en termes de protecció de la salut.

Adaptació d’actes lúdics

Per tal de minimitzar l’entrada del virus a les residències i en els centres de dia, les activitats com ara cantades de nadales, visites de Pare Noel o Reis d’Orient, lectures, representacions teatrals i/o musicals es podran mantenir sempre que es realitzin a l’exterior, o bé que es puguin garantir les mesures de prevenció adients (mascareta quirúrgica, distància de seguretat i ventilació). En el cas d’activitats a l’interior, la mida del grup que entri a realitzar l’activitat no haurà de superar les 10 persones. També es poden fer activitats no presencials de caràcter lúdic.

Si el centre entra en II fase de mitigació, quedaran suspeses amb l’objectiu de disminuir el risc de disseminació del virus en un entorn tan vulnerable.

Nou comentari