La pastilla contra el VIH es podrà prescriure des dels 16 anys

El govern espanyol ha anunciat aquest dimecres que ampliarà l’accés a través de la sanitat pública a la profilaxis pre-exposició (PrEP) contra el VIH, que podrà prescriure’s des dels 16 anys i per a “qualsevol persona vulnerable al VIH”. L’anunci l’ha fet la ministra de Sanitat, Carolina Darias, coincidint amb la celebració del Dia Mundial del Sida.

“Tenim un compromís radical amb l’equitat. Puc confirmar que estendrem des de ja l’accés a la PrEP a qualsevol persona vulnerable al VIH, independentment de la seva identitat sexual i de gènere. A més més, podrà prescriure’s des dels 16 anys. Crec que és molt important per continuar batallant contra aquesta malaltia”, ha dit Darias, segons recull l’agència Europa Press.

La ministra ha reivindicat que la PrEP, implantada el 2019, “funciona”. “Quan una mesura de la nostra sanitat pública funciona, i aquesta funciona, la nostra obligació és continuar estenent-la fins arribar al major número de persones”, ha ressaltat. Tal i com ha dit la ministra, la PrEP “ja és una realitat en totes les comunitats autònomes”. “És quelcom que és un dret i els drets s’han de reivindicar i exigir-los. La PrEP és un instrument de prevenció eficaç i, per tant, hem de fer-ho”, ha insistit al respecte.

Segons el Departament de Salut, es dispensa a 21 dispositius sanitaris de tot Catalunya i ja ha beneficiat al voltant de 4.500 persones. El Govern considera aquest tractament una estratègia de salut pública molt efectiva per a prevenir el VIH en persones amb un elevat risc d’infecció.

Pel que fa al VIH a Catalunya s’han assolit les xifres 91-91-92 (el 91% de les persones infectades pel VIH ho saben, el 91% d’aquestes estan en tractament i el 92% d’aquestes últimes tenen la càrrega viral indetectable), i s’està en camí d’aconseguir l’objectiu ‘95-95-95’ marcat per al 2025. A més, també es treballa per a la definició i consecució d’un quart ‘90’, que té a veure amb què les persones amb VIH tinguin una bona qualitat de vida.

Nou comentari