Un any després que el govern d’Espanya decretés l’estat d’alarma a conseqüència de la pandèmia del coronavirus comencen a conèixer-se les dades que determinen com ha estat la situació de les víctimes de violència de gènere i que, segons aquestes xifres, s’ha caracteritzat per un control més gran dels maltractadors a través de xarxes, un increment en el número de trucades als serveis d’atenció a les dones i menys denúncies.
Quant a aquestes últimes, la Fiscal General de l’Estat, Dolores Delgado, ha assenyalat que s’han reduït en un 20%, una xifra que s’eleva fins al 23% si només es tenen en compte els tres mesos en què es va registrar la primera onada de la Covid-19 i les mesures de confinament van ser més restrictives. La presidenta de l’Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere del Consell General del Poder Judicial, Ángeles Carmona, ha explicat a Europa Press que aquestes dades són conseqüència que, en aquest context de pandèmia, les possibilitats de sortir de casa de les dones són menors.
“No és que hi hagi hagut menys violència de gènere és que va haver-hi menys possibilitats que aquestes dones poguessin demanar ajuda, perquè a casa el control dels maltractadors és més ferri”, ha assenyalat. Així, apunta, les cinc assassinades comptabilitzades en els primers mesos i més durs de la crisis sanitàries van sofrir aquesta agressió mortal en el seu domicili familiar “on tenen una capacitat de reacció més baixa”. A més, en dos dels casos l’assassinat es va produir davant de nens menors.
Un 43,8% més de trucades al 016
Durant l’estat d’alarma, el govern espanyol va aprovar un decret llei, impulsada pel Ministeri d’Igualtat, de mesures urgents perquè els serveis d’atenció a les víctimes d’aquesta xacra es consideressin essencials. La llei recollia novetats per a adaptar l’atenció a les noves circumstàncies. Es va incloure, així, l’atenció psicològica d’urgència d’aquestes dones a través de whatsapp o la possibilitat d’utilitzar hotels per a allotjar a les víctimes i els seus fills davant la impossibilitat d’una major mobilitat.
Aquesta major disposició dels serveis d’atenció, sumada a una major dificultat per a acudir a les comissaries, ha elevat la xifra de trucades i consultes al 016 un 43,8% entre el 14 de març i el 15 de maig de 2020 (16.518 trucades), respecte al mateix període de 2019 (11.485), segons les dades d’Igualtat. De fet, les trucades registrades el mes de març de l’any passat, 6.273, van suposar en aquest moment la xifra més alta registrada pel 016 en els últims tres anys.
Menys delictes per la impossibilitat de denunciar
Quant als delictes, la presidenta de l’Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere del CGPJ ha assenyalat que les restriccions de mobilitat i la major vigilància als carrers també han propiciat “un menor trencament de mesures cautelars” d’allunyament.
Sí que han augmentat els incompliments de les mesures cautelars relacionades amb la comunicació, les que impedeixen als maltractadors posar-se en contacte amb les seves víctimes. A més, s’ha detectat un increment en els delictes relacionats amb el control dels maltractadors sobre les seves víctimes “a través de les xarxes socials”, ha indicat Carmona.
Al seu judici, després d’aquest any de pandèmia cal reforçar la lluita contra aquesta xacra en tots els sentits, completant el Pacte d’Estat incrementant directament la protecció de la víctima i conscienciant a la societat. De la mateixa manera, ha cridat a posar l’atenció en els menors fills d’aquestes dones i la seva situació psicològica després de conviure en un confinament, no sols en els casos en els quals s’ha presenciant violència, sinó també en els que s’ha conviscut en un entorn de por. “Cal assistir-los”, ha indicat.