El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Internet delata un dels acusats del 17A
  • CA

Jornada intensa la d’aquest dijous a la vista oral del judici del 17A. Han continuat, com els darrers dies, les testificals de les pericials dels agents d’informació que han analitzat els dispositius mòbils dels acusats i dels membres de la cèl·lula de Ripoll. Avui ha estat especialment centrada en Driss Oukabir, el primer detingut pels atemptats i l’home que constava com a llogater de la furgoneta. Tot i els seus esgarips des de la peixera de seguretat, on es troben asseguts els acusats, els analistes de Mossos i Guàrdia Civil han tancat molt bé les seves intervencions i la seva incriminació. 

Recerques d’internet d’atemptats gihadistes, 38 arxius d’audio amb versos caire islamista, fotografies bèl·liques, manuals i notícies sobre terroristes o recerques sobre Estat Islàmic. Tot material, trobat en un telèfon Huawei, diametralment oposat a la imatge que ha volgut vendre de persona aliena a cap extremisme religiós. De fet, agafa força la tesi que formaven part d’un corrent islamista que actuava de forma encoberta amb el camuflatge d’una vida occidental normalitzada vantant-se de beure alcohol o menjar porc, al filosofia Takfir Wal Hijra. 

Els investigadors han destacat com va esborrar contactes just abans dels atemptats o la seva aplicació de whatsapp esborrant els xats anteriors. També han trobat recerques que van trobar al mateix historial de l’imam. En aquest sentit, remarquen les recerques buscant maquinària d’obra pública, com excavadores, que interpreten que buscaria com una forma de perpetrar atemptats i visionats de vídeos d’atemptats amb atropellament o apunyalaments.

Mentre els policies detallaven aquesta informació, Driss ha començat a cridar des de la banqueta “Això és mentida!!!”. El president del tribunal, Félix Alfonso Guevara, li ha ordenat callar informant-lo que ja tindria temps de dir el que vulgués més endavant. El seu advocat, Luis Álvarez, ha volgut sortir de la ratonera on els investigadors han posat al seu client. La seva estratègia ha passat per desemmascar les possibles errades en la cadena de custòdia de les proves -com ara, els arxius o el telèfon- i per altra banda, que cap dels instructors ha pogut verificar si va tenir alguna interacció amb els visionats de material jihdista. 

De fet, els agents li han donat la raoó perquè han admès que només han constatat que amb el Huawei només havia comunicat amb el seu germà Moussa, abatut a Cambrils. I també han confessat que no han pogut acreditar amb els sofisticats sistemes de geolocalització que el mòbil estigués a Alcanar. Segons els agents, potser va deixar el terminal a Ripoll per no aixecar sospites. A aquest clau s’ha agafat el seu advocat malgrat que la informació acumulada apuntaria les vel·leitats islamistes de Driss Oukabir. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa