El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Govern tanca la Cerdanya i el Ripollès durant quinze dies
  • CA

Quan falten dos dies per Nadal, el Govern de la Generalitat ha anunciat un enduriment de les restriccions que van entrar en vigor aquest dilluns per frenar els contagis de Covid-19 durant les festes nadalenques. En una roda de premsa aquest dimarts al vespre, la consellera de Salut, Alba Vergés, i el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, han anunciat que es farà “un tancament perimentral de les comarques de la Cerdanya i el Ripollès. Hem d’aturar el virus”, ha relatat Vergés. La conselleria ha explicat que la mobilitat en aquestes regions, amb “una ocupació molt superior a l’habitual en aquestes dates” podria explicar l’augment de contagis en aquestes dues comarques. El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha remarcat que només es permetrà entrar i sortir de les comarques per causes laborals, sanitàaries, educatives o de cura de persones, així com altres causes justificades, o per tornar al domicili habitual, així com la recollida i cura de menors en el cas de pares separats. Aquesta mesura entra en vigor aquesta mitjanit i tindrà una vigència de quinze dies. En aquestes dues comarques, a més, les reunions familiars es restringeixen a 6 persones de dues bombolles, si bé a la resta del país es manté l’excepció de 10 persones en els dies assenyalats al calendari.

A més, hauran de tancar els restaurants, els centres esportius que tinguin instal·lacions interiors i també les activitats culturals, excepte els museus, queden suspeses.

Per altra banda, Sàmper ha recordat que el toc de queda s’amplia a la una de la matinada, “per permetre el retorn al domicili, però en cap cas per trobades socials”, els dies festius, i el 5 de gener, vigília de Reis, fins a les 23h. I per tal de donar compliment a la resolució, els Mossos d’Esquadra desplegaran diverses unitats a les xarxes viàries que donen accés a les comarques del Ripollès i de la Cerdanya, “amb control estàtic i dinàmic”, a totes les carreteres. També col·laboraran les policies locals de Puigderdà i Ripoll, amb uns 200 agents diaris.

La Cerdanya és la comarca que presenta les pitjors dades de Catalunya: té l’índex de rebrot més alt (4.081 i hauria d’estar per sota de 100), la incidència acumulada per cada 100.000 habitants més elevada. El Ripollès és la segona comarca catalana amb la incidència acumulada per cada 100.000 habitants més alta (1.399), té un risc de rebrot de 1.858, la velocitat de reproducció es situa en 1’40 i la positivitat de les proves supera el 6%.

L’executiu català havia anunciat que el 28 de desembre, dilluns vinent, es podrien revisar les mesures per endurir-les si les xifres de moritoratge de la Covid-19 no experimentaven millora, però aquesta revisió s’ha avançat i ha arribat només dos dies després que entressin en vigor les restriccions per al calendari nadalenc. Sobre la possibilitat que es tornin a anunciar restriccions abans de dilluns 28, la consellera Alba Vergés ha dit que no ho contempla. En tot cas, sí que ha explicat que el comportament d’aquestes dues comarques ja està “clarament diferenciada de la resta del país, amb una reproducció de casos molt ràpida”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa