El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Mitjà afirma que és més efectiu fer tests massius que tancar l’oci nocturn
  • CA

L’epidemiòleg Oriol Mitjà ha declarat aquest dimarts davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que les mesures adoptades per la Generalitat durant el tancament de l’oci nocturn de l’estiu del 2020 no van ser les adequades. Mitjà ha defensat que implementar tests d’antígens massius a les entrades d’esdeveniments i concerts seria una mesura molt més efectiva que el tancament de l’oci nocturn. I és que, segons l’epidemiòleg, no hi ha indicis ni proves científiques de què la limitació d’horaris o la prohibició d’obertura a espais a l’aire lliure disminueixin les interaccions o els contagis.

Mitjà ha declarat com a testimoni davant la sala contenciosa-administrativa del TSJC a proposta de la patronal de l’oci nocturn Fecasarm en relació a un recurs contra el tancament del sector el juliol del 2020. A més de les declaracions de l’epidemiòleg, Fecasarm també ha aportat diferents informes pericials que avalarien la poca eficàcia del tancament de l’oci nocturn. Una consultora experta en hostaleria, Linkers, amb seu a Madrid, ha comparat les dades de contagis i les restriccions imposades en diverses comunitats autònomes entre juliol del 2020 i gener del 2021. Segons les conclusions d’aquests informes, com més restrictives van ser les mesures contra la restauració i l’oci nocturn, més van empitjorar les dades epidemiològiques.

De les prop de 60 preguntes proposades per la patronal de l’oci nocturn, el magistrat només n’ha autoritzat 13 de la patronal i dues de la Generalitat. Mitjà, que ara és membre del comitè científic assessor de la Generalitat, ha admès les discrepàncies amb les polítiques contra la covid seguides pel Govern. A més, ha recordat que un estudi fet a França mostrava un increment dels contagis de dues vegades als bars, 1,3 als gimnasos, 1,2 cops a les llars d’infants i 1,1 a l’oci nocturn. També ha explicat que s’han detectat brots en corals, plantes de processament de carn, oficines, residències i casaments.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa