El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Educació estudia apujar el preu dels menjadors escolars per la inflació
  • CA

El preu dels menjadors escolars podria pujar el curs vinent, arrossegat per la inflació actual. La Generalitat de Catalunya fixa un preu màxim per aquest servei en els centres públics (6,33 euros), que l’escalada de costos en matèries primes i energia fa difícil de complir per a productors, distribuïdors, càterings i escoles. L’escanyament és encara més notori en el cas dels col·legis que aposten per una alimentació d’origen ecològic, com va explicar el TOT Barcelona. Els afectats s’han mobilitzat per reclamar un petit increment al topall de preu que els permeti quadrar els números i sobreviure.

Preguntada pel TOT Barcelona, la conselleria d’Educació ha reconegut que ja analitza actualment si seria sostenible un increment. El curs 2020-2021 ja va apujar-se el topall de 13 cèntims al mes per estudiant, després d’haver mantingut congelat el preu màxim en 6,20 euros des del curs 2008-2009. Seria, per tant, el segon augment i per això el departament extrema la cautela a l’hora de posicionar-se. “Educació està estudiant l’impacte de l’increment de l’IPC i del conveni laboral del sector del lleure per determinar el marge de decisió en una possible repercussió de la pujada del preu màxim de menjador”, indiquen a aquest diari portaveus de la cartera liderada per Josep González Cambray.

I és que no només puja l’IPC dels productes servits al menjador i del consum energètic que suposa transportar-los i cuinar-nos. També s’ha encarit el servei pròpiament dit, perquè els monitors i monitores cobraran una mica més gràcies a un nou conveni laboral. Quatre anys de congelació salarial i la inflació havien abocat els professionals d’aquest sector a una gran precarietat amb sous pròxims al mínim professional.

Aquest febrer la Mesa de Negociació del Conveni Col·lectiu del sector del Lleure educatiu i sociocultural de Catalunya va acordar una pujada salarial del 7% entre 2022 i 2024. Patronals i sindicats van concretar que un primer 1,5% s’aplicaria de forma retroactiva a gener de 2022, pel que els menjadors escolars ja costen avui una mica més que el primer trimestre de curs tot i que moltes famílies no hagin vist incrementada la quota que paguen. El segon increment salarial (1%) arribarà el setembre de 2022 amb l’inici del nou curs, mentre que el setembre de 2023 pujaran un 2% i el setembre de 2024 ho faran l’últim 2,5%.

Barcelona vol tarifació social i aposta per l’ecològic

Els menjadors ‘eco’ tenen molt de pes a Barcelona, per l’aposta municipal per una alimentació saludable i sostenible en la contractació de proveïdors de les escoles bressol. El comissionat d’Economia Social, Desenvolupament local i Política Alimentària, Álvaro Porro, avala que les administracions públiques revisin els preus màxims dels menjadors escolars donada l’alça de preus: “Hi ha una conjuntura d’inflació i tant la Generalitat com la resta d’administracions hem de valorar l’impacte que pot tenir en els càlculs de preus i adaptar-nos a la realitat del mercat”, respon.

No obstant, demana al Govern català que s’alineï amb la capital en “l’enfocament estructural” de com han de ser els menjadors. En aquest sentit, proposa estendre la tarifació social que s’aplica a Barcelona i que modula el preu que paguen les famílies en 10 trams de renda. Així, el tram més baix no es veu afectat per pujades de preu com la que s’augura pel curs vinent. També aposta, arran de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021, per estendre l’aposta per productes ecològics a l’educació Primària i reforçar el teixit de producció i serveis locals que s’hi dediquen. “Estem fent un acompanyament a 50 escoles per millorar la seva gestió del menjador i, fins a la pujada de la inflació, s’ha demostrat que era viable mantenir preu i aconseguir una alimentació més saludable i sostenible”, afirma.

Més notícies
A la Formació Professional hi ha un greu problema de manca d'orientadors / Departament d'Educació
Educació garantirà places d’FP per a tot l’alumnat d’ESO que ho demani
Notícia: Educació garantirà places d’FP per a tot l’alumnat d’ESO que ho demani
Comparteix
El pròxim curs hi haurà 7.000 places més a l'FP inicial, elevant la xifra a 147.000
El conseller d'Educació, Josep González-Cambray, en una compareixença de premsa / ACN
Cambray diu que amb el canvi de llei “hi haurà més català” que ara
Notícia: Cambray diu que amb el canvi de llei “hi haurà més català” que ara
Comparteix
Sosté que el pacte parlamentari farà "incrementar" el seu ús a partir de protocols de seguiment, aplicació i valoració
Un grup de manifestants a la vaga educativa en el qual hi destaca un cartell que diu 'Ens feu bullying' / EP
Els sindicats de professors amenacen amb mobilitzacions fins a final de curs
Notícia: Els sindicats de professors amenacen amb mobilitzacions fins a final de curs
Comparteix
Les quatre reunions que hi ha hagut fins ara amb el departament d'Educació han estat infructuoses i el conflicte s'ha enquistat
Els preus continuaran disparats durant molts mesos / ACN
El govern espanyol ja admet que la lluita contra la inflació serà llarga
Notícia: El govern espanyol ja admet que la lluita contra la inflació serà llarga
Comparteix
Dos dies després de presentar un pla de xoc fins al 30 de juny, l'executiu reconeix que caldrà actualitzar-lo en pocs mesos

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Pere Buff a abril 11, 2022 | 17:56
    Pere Buff abril 11, 2022 | 17:56
    Caram, si què són llestos. Això és aplicar criteris capitalistes. Això ho sap fer un tonto.
  2. Icona del comentari de: Ana a abril 12, 2022 | 11:39
    Ana abril 12, 2022 | 11:39
    Sale más a cuenta pagar a alguien por horas que les de la comida
  3. Icona del comentari de: Sanclemente a abril 12, 2022 | 17:02
    Sanclemente abril 12, 2022 | 17:02
    Y para cuando se ajustan los precios de la cafetería del congreso?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa