Connectar universitat i empresa, objectiu dels premis internacionals Abertis

Treballs universitaris excel·lents han obtingut guardons en les edicions novena i desena del premi internacional de gestió d’infraestructures de transport i seguretat vial de la Càtedra Abertis. Es tracta de França, Espanya, Puerto Rico, Xile i el Brasil. Tots cinc formen part de la xarxa internacional de Càtedres Abertis, juntament amb Itàlia i Mèxic, que s’hi acaben d’incorporar i l’any que ve optaran també als premis. Aquesta xarxa és una iniciativa pionera a nivell mundial que promou la investigació i la transferència de coneixement de les universitats a les empreses. Es tracta, per tant, d’incentivar i premiar els millors treballs universitaris que poden arribar a les empreses i revolucionar el que està establert i promoure canvis que projectin la mobilitat cap un futur sostenible a partir de la recerca. 

L’acte d’entrega d’aquests premis, que es va poder seguir per streaming, es va centrar en el paper de la innovació per a la mobilitat del futur, amb el focus posat en la importància del traspàs de coneixement de les universitats a les empreses i les administracions. De fet, un col·loqui sobre aquesta qüestió va iniciar l’acte. El van protagonitzar un dels premiats Abertis, que també és CEO de l’empresa Cisneria, Manuel Fuentes; la directora d’estudis i tecnologia del transport del MITMA, Rocío Báguena; el director general d’Abertis Mobility Services, Christian Barrientos i Francesc Robusté, catedràtic de transports de la UPC i codirector de la Càtedra Abertis a Espanya. José Manuel Vasallo, catedràtic de la UPM i, com Francesc Robusté, codirector de la Càtedra Abertis a Espanya, va ser el moderador del debat.

El director de l’ETSI de Camins, Canals i Ports de la UPM, Francisco Martín Carrasco, va presidir l’entrega de guardons, on també van participar l’adjunt al vicerector per la innovació i transferència de la UPM, Manuel Muñoz Guijosa i el responsable de relacions institucionals i reputació corporativa d’Abertis, Josep Maria Mirmi.  

Dues edicions en un mateix acte: tots els premiats

Els premis internacionals Abertis es divideixen en dues modalitats. En cadascuna d’elles hi ha hagut diversos premiats que han destacat pels seus treballs d’investigació des de les universitats i ajuden a promoure la idea d’Abertis de la importància de vincular el món acadèmic amb les empreses per aconseguir progrés social i econòmic. En l’acte d’aquest any s’ha fet entrega tant dels premis de la novena edició com de la desena. 

En la modalitat de gestió d’infraestructures de transport el guardó principal de la novena edició se l’ha endut el doctor Marcel Sala, de la Universitat Politècnica de Catalunya. El seu treball d’investigació Modeling present and future freeway management strategies: Variable speed limits, lane-changing and platooning of connected autonomous vehicles li ha servit per alçar-se amb el prestigiós premi Abertis Espanya. En seguretat vial ha estat el doctor Jesús Balado, de la Universitat de Vigo, qui s’ha endut el premi IX d’Abertis amb la investigació classification and modelling of urban environments from point clouds for physical accessibility diagnosis and pedestrian pathfinding. 

A la desena edició els guanyadors de gestió d’infraestructures de transport han estat el doctor Renato Arbex, de la Universitat de São Paulo, pel seu treball d’investigació Projeto de redes estruturais otimizadas de transporte público coletivo urbano por ônibus i el doctor Ignacio Tiznado, de la Pontificia Universidad Católica de Chile, per Accessibility and affordability impacts in transport-related inequalities and poverty. 

Quant al premi per la seguretat vial de la desena edició, els vencedors han estat la doctora Josie D. Bianchi, de la UPR Mayaguez, per Cost estimation model and high vehicle crash locations with injured people in Puerto Rico i el doctor Miguel Clavijo, de la Universitat Politècnica de Madrid, pel seu treball Reconstrucción del entorno del vehículo para guiado autónomo en entornos complejos. 

Itàlia i Mèxic s’incorporen a la xarxa

La xarxa internacional de Càtedres Abertis ha donat una bona notícia a Itàlia i Mèxic, que des del pròxim any podran incorporar-se com a càtedres. Això implica que Abertis premiarà els estudis més innovadors de les universitats italianes i mexicanes amb l’objectiu de posar en valor la investigació i innovació en infraestructures i seguretat vial en aquests dos països. 

La fundació Abertis i A4 Holding col·laboren des d’enguany amb la Universitat de Pàdua, concretament amb el departament d’Enginyeria Civil, de la Construcció i el Medi Ambient, que serà l’encarregat de gestionar el projecte que ara arrenca. Qualsevol estudiant universitari amb un màster o doctorat relacionat amb les categories premiades i completat el 2021 podrà ser premiat en la pròxima edició dels guardons. 

En el mateix sentit, a Mèxic es col·laborarà amb la Universidad Nacional Autónoma de México. La unió té l’objectiu de vincular les facultats amb les empreses del país a partir d’activitats d’investigació i innovació en l’àmbit de la gestió d’infraestructures de transport i seguretat vial. Anualment es convocarà el premi, que estarà dirigit a estudiants de postgrau o doctorat de totes les universitats mexicanes

L’objectiu: vincular la investigació universitària amb les empreses

Els premis Abertis tenen l’objectiu de promoure la formació, la investigació i la transferència de coneixement entre universitats i empreses per progressar social i econòmicament. Per això es va crear la xarxa de càtedres, que fomenta la divulgació de nous coneixements i innovacions en els diferents camps d’activitat, posant-los al servei de tota la societat i de la comunitat tècnica i educativa. Es tracta de cuidar les universitats per tot el que són capaces de fer aflorar i canalitzar cap a les empreses. 

Actualment les càtedres Abertis estan formades a l’Estat espanyol per la Universidad Politécnica de Madrid i la Universitat Politècnica de Barcelona. Per part de França, hi participa l’École des Ponts-ParisTech. Puerto Rico està representat per la Universidad de Puerto Rico i Xile té com a representant la Pontificia Universidad Católica de Chile. Al Brasil, la batuta la porta la Universidad de São Paulo, i a Itàlia i Mèxic –les últimes incorporacions– són la Universitat de Pàdua i la Universidad Nacional Autónoma de México respectivament. 

Nou web per consultar els treballs guanyadors

Coincidint amb l’entrega de premis, Abertis ha llançat la nova pàgina web internacional de les càtedres Abertis. En aquest web es poden trobar totes les novetats i serveix com a cercador i gestor d’informació. Així, en aquesta web hi ha un registre històric de tots els treballs acadèmics guanyadors ordenats per país o categoria. Això contribueix a donar-los visibilitat, l’objectiu principal dels guardons. 

Abertis és l’operador líder internacional en desenvolupament i gestió de vies d’alta capacitat i qualitat, que estan dissenyades amb criteris de sostenibilitat, innovació i seguretat. La companyia gestiona prop de 8.000 quilòmetres en setze països d’Europa, Amèrica i Àsia. Aquesta capil·laritat, a més dels seus seixanta anys d’experiència, han convertit Abertis en un referent en la gestió sostenible de les infraestructures viàries. 

Comentaris

    Ineptitud sonora Desembre 10, 2021 | 12:27
    Encara no us en heu sortit? Des del 80 que se'n parla. Qué poc que heu treballat, que malament que ho heu fet! A on hauriem arribat amb vosaltres al capdavant de l'independència? Pobres catalans!
    Endocrinologia Social Desembre 10, 2021 | 12:58
    Pot ser que l'acte s'hagi celebrat a la "Escuela de Ingenieros de Caminos Canales y Puertos" (plain Spanish) a la Universitat Politècnica de Catalunya ? Com que no ho se ho pregunto.

Nou comentari