Òmnium Cultural ha dit prou. L’entitat, que fa 60 anys que batalla per la defensa de la llengua, acaba de llançar una ambiciosa campanya per llançar el català a l’atac del segle XXI, perquè la llengua no quedi marginada socialment en l’era de la globalització audiovisual. L’entitat presidida per Jordi Cuixart ha anunciat propostes i accions per intentar que la llengua pugi al tren dels nous formats de l’audiovisual en un moment en què, si el perd, pot ser letal, perquè les generacions més joves s’aniran distanciant de la llengua.

Les dades de les quals parteix Òmnium per fer l’advertiment és que actualment el català té entre la població un 31,5% de parlants inicials i només un 36% de parlants habituals. Aquestes xifres contrasten amb el 50% de parlants habituals –per tant, consolidats– que hi havia quan es van començar les polítiques de normalització lingüística, als anys 80, segons ha explicat la sociolingüista Marina Massaguer, que ha participat en la presentació de la campanya d’Òmnium aquest dimarts.

Davant aquesta situació, Òmnium llança la campanya El català és teu, amb diversos projectes i també material audiovisual, com el vídeo que ja ha distribuït avui per sensibilitzar la població de la situació. En un divertit homenatge a Woody Allen, i amb la veu inconfusible del seu doblador en català, Joan Pera, el vídeo presenta el personatge llengua catalana al divan parlant amb una psicoanalista de la seva crisi social. La filmació està feta imitant la cèlebre primera seqüència de Manhattan, del director novaiorquès, i és imperdible.

Una fàbrica audiovisual

Però un cop vist el vídeo, arriba la feina. I Òmnium es proposa tres grans reptes: organitzar unes jornades de debat i anàlisi de la situació de la llengua amb experts diversos, com es va fer amb els congressos internacionals sobre la llengua del 1906 i el 1986; promoure un banc de veus en totes les variants dialectals perquè la ciutadania pugui interactuar amb els aparells electrònics, com ara els que fan servir programes com Siri o la popular Alexa; i, potser el més difícil, impulsar, amb altres agents culturals, una “gran fàbrica de continguts audiovisuals”, perquè “el català ha de ser una llengua d’oci, atractiva per als joves i els adults i amb presència a Internet”, segons ha reivindicat Jordi Cuixart en la presentació de la campanya. També s’està treballant amb el Consorci de Normalització Lingüística i l’entitat d’inclusió social Apropa Cultura per per renovar el mecanisme de parelles lingüístiques amb el projecte Tàndem Cultural.

Batalla per la llei audiovisual

Òmnium tampoc no deixarà de banda el que és estrictament mobilització social, especialment contra la llei d’audiovisual que prepara el govern espanyol i que només preveu obligar les plataformes que ara manen en aquest terreny –com ara Netflix o HBO– a produir en castellà, però no pas en català. Per això, Jordi Cuixart ha anunciat que s’organitzarà un gran acte de rebuig al redactat que té, de moment, aquesta norma, que condemna el català a la marginalitat. Segons el president d’Òmnium, la situació sociolingüística del català es veu “agreujada pels atacs constants que rep el català per part de les administracions de l’estat espanyol i de l’estat francès”. Per això ha recordat que només un 2% de les pel·lícules al cinema són en català i que cap de les principals plataformes privades audiovisuals estatals supera el 2% de continguts en català. De fet, aquestes dades són encara pitjors que la xifra de sentències judicials en català, que no arriba el 9%.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a setembre 28, 2021 | 20:14
  Luisnomeacuerdo setembre 28, 2021 | 20:14
  El caracuervo ya está en su salsa otra vez, los chutes de red Bull de este fascista independentista son para hacer historia.
 2. Icona del comentari de: Espectador a setembre 28, 2021 | 20:18
  Espectador setembre 28, 2021 | 20:18
  Sense el catalá, Catalunya no existiría.
 3. Icona del comentari de: Guillem Ben-Aviat a setembre 28, 2021 | 21:32
  Guillem Ben-Aviat setembre 28, 2021 | 21:32
  De passada els d'Òmnium podrien fer campanya perquè els catalans no canviïn de llengua davant els inadaptats
 4. Icona del comentari de: Veterà antifranquista. a setembre 29, 2021 | 07:45
  Veterà antifranquista. setembre 29, 2021 | 07:45
  Jo no canvio de lengua davant els castellanoparlants. Només si l'altre m'ho demana sisplau. I encara.. Per imposició, de cap manera.
 5. Icona del comentari de: fat boy a setembre 29, 2021 | 10:18
  fat boy setembre 29, 2021 | 10:18
  la campanya que haurien de fer es "NO hi ha cap OBLIGACIO LEGAL de parlar ESPANYOL ENLLOC ni amb NINGU".
 6. Icona del comentari de: Uyuyui a setembre 29, 2021 | 10:28
  Uyuyui setembre 29, 2021 | 10:28
  Yo tampoco cambio de lengua nunca

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa