El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Arenas reclama una “aturada en sec” per Setmana Santa que eviti duplicar els morts
  • CA

El doctor en Física de la Universitat Rovira i Virgili (URV) Àlex Arenas ha advertit aquest dimarts que cal endurir les restriccions a Catalunya per tal d’evitar que la mortalitat es multipliqui per dos, passant dels 500 actuals —en una situació d’equilibri— als mil morts mensuals. En declaracions a EL MÓN, el científic ha dit que s’haurien de fer passos enrere tenint en compte que la pandèmia “ha entrat en una situació d’ascens” i també observant que l’entorn s’ha obert al turisme internacional. A més a més, l’obertura de la mobilitat comarcal de les darreres setmanes suposa un factor de risc ja que fins ara, apunta Arenas, ha estat la mesura que ha permès frenar l’expansió de la variant britànica. “Molt em temo que la cosa no va bé, potser la Setmana Santa cal aprofitar per fer una aturada en sec i començar una mica més nets perquè qualsevol altra opció serà problemàtica”, ha afegit.

Arenas opina que malgrat que la mobilitat estigui únicament permesa per a bombolles de convivència, es tracta d’una mesura “impossible de controlar” com ha posat de relleu el número de denúncies dels Mossos d’Esquadra el darrer cap de setmana. “Si dones el senyal que es pot sortir, la gent surt i el perill augmenta; de fet augmenta visiblement, tenim dades que mostren què està passant i s’està embrutant molt el territori”, afirma Arenas. El científic de al URV assegura que la mobilitat “no juga a favor” de reduir la pandèmia i recorda que, de moment, “no tenim més eines” perquè “no hi ha tests massius”. Això és el que fa pensar a Arenas que “multiplicarem com a mínim per dos el número de morts perquè la variant britànica és més contagiosa, letal i virulenta”.

L’expert creu que Salut hauria de prendre nota d’Alemanya i optar per mesures semblants perquè la incidència que hi ha en aquell país ara és similar a la de Catalunya. El científic no aposta per un confinament domiciliari, que considera “massa restrictiu”, però sí per una “frenada en sec” que suposi “tornar enrere”. Això, afirma, suposaria barrar el pas a la variant britànica, que “sabem que és bastant més transmissible, portarà més casos, que derivaran en un augment de morts al mes”.

No confiar en l’estacionalitat del virus

Arenas no confia que el factor estacional pugui aturar l’expansió de la pandèmia. “De moment, aquest factor no ha demostrat en cap cas que sigui rellevant en aquesta epidèmia, tenim països amb temperatures més càlides on el virus ha fet estralls en plena estacionalitat bona”, ha argumentat. Ara bé, l’expert reconeix que la “vida a l’exterior” quan fa bon temps “ens afavoreix” perquè “reduïm 20 vegades la possibilitat de contagi”. Malgrat tot, defensa Arenas, “les dades no pinten gens bé, la transmissió continua en ascens i és perillosa”.

Aquesta situació que descriu Arenas és “la que veuen els altres països” i afegeix que “és evident que la Setmana Santa no la salvem com a tal” amb l’actual relaxació de mesures. El científic creu que en aquesta Setmana Santa “ens juguem l’estiu” perquè després podria venir un nou període de tancaments i més restriccions “insostenibles, amb una economia molt tocada”. És per això que la seva proposta és la “d’accions contundents” que rebaixin la incidència.“La única estratègia és anar cap a una mitigació que s’acosti a la supressió per després passar a una situació de control de tests i més gent vacunada; com que això no està passant cal anar amb molt de compte”, ha afegit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa