El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Setze firmes contra Albiol i negociacions per al nou govern de Badalona
  • CA

El despatx de la secretària municipal de Badalona és l’escenari on els setze regidors de l’oposició a l’Ajuntament han començat a signar la moció de censura contra l’alcalde, Xavier Garcia Albiol. Després de l’acord del PSC, Guanyem Badalona en Comú, ERC, Badalona En Comú Podem i Junts, el socialista Rubén Guijarro serà el nou alcalde, tal com va avançar El Món. Quan tots els regidors hagin signat l’acord, la moció es portarà aquest divendres al registre de l’Ajuntament i es convocarà el ple d’investidura del nou alcalde per al pròxim 8 de novembre.

Els primers de signar han estat els quatre representants de Guanyem, que van anunciar el seu suport a Guijarro però van rebutjar ser part del govern per “desconfiança” amb els socialistes, informa l’ACN. La portaveu del grup municipal, Nora San Sebastián, ha recordat en declaracions als mitjans aquest dijous que “a hores d’ara no s’han donat les condicions” per formar part del govern.

Els que sí que entraran a governar seran els comuns, que ja van ser socis del PSC durant l’etapa d’Àlex Pastor, abans que fos substituït per Albiol. La líder de Barcelona en Comú, Aïda Llauradó, assegura que la ciutat “necessita un canvi radical” i diu que continuarà negociant amb la resta de grups perquè la majoria pugui ser al govern municipal. Llauradó ha valorat positivament l’experiència de l’anterior govern de coalició amb el PSC i diu que ara cal fer aquest govern “més sòlid” amb encara més forces progressistes de la ciutat. “Veurem com acaben les negociacions, però la nostra voluntat és entrar al govern“, ha afirmat. Els comuns, a més, proposen que el pacte es pugui estendre més enllà de 2023.

Junts i ERC encara estan pendents de si entren al govern. El portaveu de Junts, David Torrents, explica que una de les condicions per entrar al govern era que hi hagués un govern de setze regidors i ha lamentat que aquesta situació “ja no es dona”. Junts, però, no descarta cap escenari i assegura que es manté a la taula de negociacions amb els altres dotze regidors per veure si es possible l’encaix.

També està en aquesta tessitura el grup municipal d’ERC. El president del grup municipal, Àlex Montornès, afirma que donarà suport al govern “des del lloc que li sigui més útil a la ciutat”. En aquest sentit, els republicans continuaran també negociant amb la resta de forces polítiques: “Volem ser una eina al servei de la ciutat i serem allà on ens diguin que som més útils”, insisteix Montornès.

El PSC no signarà fins aquest divendres

El pròxim alcalde de la ciutat, Rubén Guijarro, preveu signar la moció de censura aquest divendres. No s’han pogut desplaçar aquest dijous al consistori per “problemes d’agenda”. Per això, els representants dels cinc partits que donen suport a la moció preveuen escenificar l’acord aquest mateix divendres, portant conjuntament la documentació al registre. A partir d’aquí s’activarà el rellotge per convocar el ple d’investidura. Per normativa és després d’un període de deu dies hàbils, amb la qual cosa es convocaria per al 8 de novembre.

L’acord per fer fora l’alcalde del PP després de la seva vinculació amb els Papers de Pandora i nomenar el socialista Rubén Guijarro com a substitut, per tant, ja és una realitat a falta de poques hores perquè es formalitzin totes les signatures.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa